El regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, ha visitat el plató de ‘Ágora’ hores després d’anunciar que parte de la plaça de l’Ajuntament passarà a ser d’ús per als vianants el pròxim 2018, un fet que ha alçat la negativa de partits del propi Govern de la Nau com el PSPV.

“Som un govern tripartit que tenim una sèrie de plantejaments i un d’ells és avançar en este canvi de model, està en l’ADN de l’acord de la Nau”, ha remarcat abans de mostrar en pantalla la imatge d’un plànol del centre de València. “Açò ve d’un pla de 2013 que sembla que ens hem inventat nosaltres quan va ser aprovat pel PP a la fi d’eixe any”, ha remarcat explicant que les zones grogues eren els espais susceptibles de ser peatonalitzades.

“El pla que hem presentat és pràcticament açò, la qüestió és que nosaltres estem aplicant un pla preexistent aprovat pel PP per a avançar. Un pla que ha costat 500.000 euros amb una sèrie d’estratègies que s’han de desenvolupar durant alguns anys encara que no hem aplicat tot el pla”, ha remarcat el regidor.

Giuseppe Grezzi ha explicat eixos terminis destacant que serà a la fi de gener quan l’Ajuntament de València rebrà el projecte de la peatonalització de la Plaça de la Reina i de les obres de remodelació del pàrquing del que es canviaran els accessos entrant els vehicles pel carrer de la Pau i eixint pel carrer del Mar. Una vegada comencen les obres el tram final del carrer de la Pau es tancarà al trànsit durant una temporada desviant el tràfic per Poeta Querol i aprofitant eixe temps per a realitzar “una peatonalització blana del carrer Sant Vicent”.

El trànsit de vehicles “no està col·lapsat”

Referent al tràfic, Grezzi ha assenyalat que en el cas de la zona centre, concretament a l’entorn de l’anell ciclista, el trànsit de cotxes ha disminuït un 16% mentres en el carrer Colón la mitjana de disminució se situa en un 30%. Unes dades que no es reduixen en el cas de les entrades a València on el propi regidor ha assegurat que l’afluència de cotxes ha augmentat un 2%.

El periodista Vicent Climent li ha retret a Grezzi no haver posat solucions abans de generar més tràfic en la ciutat de València doncs assegura veure cada vegada més embossos en el carrer Colón, una afirmació a la qual se sumen nombrosos veïns de la ciutat però que el propi regidor ha rebutjat reprenent les dades de circulació. “S’ha reduït un 30% el trànsit i açò ja és un avanç en només cinc mesos, si tenim molts cotxes d’entrada en la ciutat sempre tindrem més vehicles que circulen dins del centre històric però s’està reduint perquè la gent ja està apostant per altres mitjans”, ha declarat.

Davant la insistència de Climent posant l’accent en el tràfic, Grezzi ha reconegut finalment que sí veu “una quantitat de cotxes que encara és excessiu per a l’àmbit on estem” al que ha afegit que “no està col·lapsat” sinó que és “un tràfic més lent”.

Retards en el servei de l’EMT

Eduardo Alcalde, també present en el programa, ha volgut ressaltar els retards d’autobusos quan estos haurien de ser una de les alternatives de transport davant les mesures de la regidoria de Mobilitat. El periodista ha citat com a exemple un cas en el que viatjar des de la Plaça de Tetuán al barri del Cabanyal (4,6 Km de distància) va suposar 50 minuts de trajecte, un fet que “no incita a utilitzar l’autobús”.

Grezzi ha explicat que eixos retards poden succeir perquè l’EMT no compta amb un carril protegit de circulació pel que els autobusos patixen els embossos de tràfic o alteracions per vehicles estacionats temporalment en les seues zones de pas o parada.