Detienen a un joven de 24 años por matar a su novia en Valencia
Un agente de la Policía Local de Valencia en una imagen de archivo. / FOTO: Policía Local Valencia.

El Govern concedeix a les comunitats autònomes la possibilitat d’alçar el toc de queda a partir del 9 de novembre. Segons ha establit en el nou reial decret de pròrroga de l’estat d’alarma per a fer front a la pandèmia. Aquesta mesura ha sigut aprovada aquest dimarts el Consell de Ministres, i que previsiblement aprovarà el dijous el Congrés.

Per això, aquesta mesura serà eficaç “quan l’autoritat competent delegada respectiva així ho determine a la vista de l’evolució dels indicadors sanitaris, epidemiològics, socials, econòmics i de mobilitat, prèvia comunicació al Ministeri de Sanitat”. A més, el Reial decret afig que “l’eficàcia de la mesura no podrà ser inferior a set dies naturals”.

El confinament nocturn de 23.00 a 06.00 hores deixarà de ser obligatori a les 00 del dia 9 de novembre. És a dir, en el moment en què entre en vigor el nou decret de pròrroga.

SI NO L’ALCEN, SEGUIRÀ EN VIGOR

En canvi, la norma indica que si els governs autonòmics no prenen cap decisió, la mesura del toc de queda conservarà la seua eficàcia.

El reial decret aprovat aquest dimarts pel Consell de Ministres arreplega així mateix la vigència de sis mesos. No obstant això, alguns partits de l’oposició demanen escurçar aquest període.

“La pròrroga s’estendrà fins a les 00.00 hores del dia 9 de maig de 2021”. Això confirma el decret, on s’especifica que durant la pròrroga es mantenen les condicions establides en el primer reial decret.

D’aquesta manera, les comunitats continuaran sent en aquesta pròrroga les autoritats competents delegades per a decidir. En aquest cas, tindran la vigència de decidir si decreten confinaments perimetrals dels seus territoris. A més, podran limitar el nombre de participants en reunions públiques o privades. I a partir del 9 de novembre, podran també decidir sobre el toc de queda.