Las tres excepciones que permitirán viajar sin pagar peajes en 2024
Antigua área de peaje de la autopìsta AP-7 en Sagunto. /Efe

Les autovies de pagament a Espanya estan més prop de ser una realitat. La ministra de Transports, Raquel Sánchez, ha anunciat que el Govern tindrà llest “en pocs mesos” el sistema de pagament per fer ús d’aquestes infraestructures viàries.

“El primer és treballar en les anàlisis i estudis que ens permeten establir un sistema de tarifació que no genere greuges territorials, que siga just i que estiga subjecte al consens, també amb les comunitats autònomes”, ha avançat després del Consell de Ministres.

L’objectiu del Govern amb aquesta mesura és obtenir recursos per al manteniment de les autovies. A més, se cerca pal·liar el dèficit econòmic procedent de la xarxa viària. La quantitat que s’ha estipulat que podria recaptar-se és d’al voltant de 1.500 milions d’euros.

Respecte a quan podria entrar en vigor el nou sistema de pagament, l’Executiu apunta 2024. “No volem demorar la presentació, però tenim marge”, ha admès Sánchez quant al termini.

El primer pas serà elevar el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència al Consell de Ministres en 2022. Després d’una primera lectura, s’espera que puga aprovar-se en el segon trimestre de 2023 aplicant-se ja el següent any.

L’Executiu de Sánchez ja ha assumit el compromís davant la Unió Europea d’adoptar aquesta decisió en 2024. A més, la ministra ha recordat que dels 26 països membres, el sistema de pagament d’autovies s’aplica en 24 estats.