estado alarma
El Pleno guarda un minuto de silencio como homenaje a las personas fallecidas como consecuencia del coronavirus.

L’Executiu liderat per Pedro Sánchez ha anunciat la seua decisió de demanar una última pròrroga de l’estat d’alarma a causa de la pandèmia internacional del coronavirus.

La vicepresidenta primera del Govern, Carmen Calvo, ha sigut la responsable d’anunciar la decisió. L’objectiu és que l’estat d’alarma continue més enllà del 7 de juny. No obstant això, en aquesta ocasió seria ja l’última ampliació.

En cas de no obtenir la majoria del Congrés dels Diputats, des de Moncloa ja es treballa en un pla B. L’Executiu està elaborant un decret llei amb mesures que regularien la recta final de la desescalada.

Segons Calvo, en aquesta última pròrroga es plantejarien “modificacions molt importants” respecte als anteriors. Una d’elles ha assenyalat que serà “deixar a les comunitats autònomes que desescalen” i permetre així que uns territoris isquen de l’estat d’alarma.

EL PLA B DEL GOVERN A l’ESTAT D’ALARMA

En el cas d’haver de recórrer a l’alternativa, la vicepresidenta ha explicat com serà el procediment. El reial decret llei serà una unió de les ordres ministerials aprovades durant l’estat d’alarma. No obstant això, ha ressaltat que s’arreplegaran “les mínimes mesures possibles”, les suficients per a concloure la desescalada.

Calvo ha admès que des del Govern també es plantejaran reformes de la legislació estatal bàsica. En aquest aspecte ha demanat a l’oposició reflexionar sobre la necessitat d’un canvi en la legislació sanitària. La finalitat d’això sàrria poder “respondre a algun rebrot” en els pròxims mesos sense dependre d’un estat d’alarma.

A més, la vicepresidenta ha recalcat la seua compromís a no “recentralizar” competències de les autonomies amb la nova reforma.