El Gobierno cambia el criterio para contabilizar a las víctimas del coronavirus
El ministro de Sanidad, Salvador Illa, durante la rueda de prensa posterior al Consejo de Ministros del 14 de abril.

El Boletín Oficial del Estado (BOE) ha publicat una nova ordre referent al coronavirus que modifica la del passat 15 de maro. En ella, el Govern ha modificat el procés de notificació de casos morts per Covid-19 afectant les autonomies.

Ara les comunitats, incloent a Ceuta i Melilla, hauran de transferir les dades de la mateixa manera. El número de morts s’haurà de comunicar al Ministeri de Sanitat diàriament. A més, hi haurà un horari fixat per a això havent de ser entre les 20.00 i 21.00 hores.

Únicament es comptabilitzaran com a víctimes del coronavirus aquells morts que hagen sigut confirmats amb les proves de detecció. A més, no importarà el lloc de la defunció i caldrà comptabilitzar tant d’hospitals, domicilis, centres de majors o uns altres. Això es deu al fet que fins ara no totes les autonomies comptabilitzaven a les víctimes de tots aquests llocs.

Però el recompte de víctimes no és l’única cosa que canvia. El BOE marca que les comunitats autònomes també hauran d’informar diàriament sobre altres dades relacionades amb la pandèmia. Entre ells s’assenyala el número d’asintomáticos i simptomàtics, hospitalitzats, ingressos en UCI, altes i personal sanitari contagiat.

Amb aquesta mesura, el Govern pretén establir una unitat que aquesta setmana s’havia vist alterada després del canvi de Catalunya. La Generalitat catalana havia canviat el criteri de comptabilització disparant en una jornada la xifra de morts a mes de 10.000. Això es deu al fet que havien optat per incorporar en el recompte a totes les defuncions sospitoses.