Línea
Diseño de la futura Línea 10 de Metrovalencia en su paso por la Ciutat de les Arts.

El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, en la seua visita als tallers de El Campello del TRAM d’Alacant per a conèixer les prestacions dels nous trens duals, ha anunciat que el ple del Consell aprovarà en les pròximes setmanes el tram fonamental de la Línia 10 de Metrovalencia fins a Natzaret, per més de 33 milions d’euros, així com del tram Teulada-Gata de la Línia 9 del TRAM d’Alacant (Benidorm-Dénia) per 18 milions euros.

Arcadi España ha explicat que amb el projecte licitat es condicionaran les tres estacions subterrànies d’esta línia: Alacant, Russafa i Amado Granell, així com l’equipament del túnel i la urbanització de les àrees afectades per l’obra i en particular dels accessos a les estacions i el seu entorn. L’objectiu, ha subratllat, “és que l’any 2021 estiga finalitzada tota la Línia 10 entre el carrer Alacant i barri de Natzaret”.

Segons ha assenyalat el conseller, es tracta de la licitació més important d’esta obra que “ampliarà de manera molt considerable l’oferta de transport de la xarxa de Metrovalencia, i afavorirà la implantació d’un model de mobilitat sostenible en el conjunt de la ciutat i la seua àrea metropolitana”. La Línia 10, una vegada completada, permetrà unir el centre de València amb la zona de la Ciutat de la Ciutat de les Arts i les Ciències i el barri de Natzaret.

Disseny d’una de les parades de metro de la Línia 10 en Natzaret.

Com ha recordat el conseller, estes obres van començar l’any 2006 i es van paralitzar en 2011, per falta de pressupost, després d’invertir al voltant de 200 milions d’euros. El 12 de juny de 2017 el president Ximo Puig va anunciar que la Generalitat reprendria les obres amb el finançament de la Unió Europea.

Així, el projecte de construcció del conjunt d’esta línia està cofinançat per la Unió Europea, a través del programa operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Comunitat Valenciana 2014-2020, que aporta el 50%.

En l’actualitat, FGV està executant les primeres obres d’infraestructura en el tram comprès entre les parades de Amado Granell i la prolongació fins a Germans Maristes, la inversió dels quals ascendeix a 3.664.420,87 milions d’euros, IVA inclòs, i un termini d’execució de set mesos i mig; i pròximament eixiran a licitació els últims tres projectes d’electrificació i subestacions, la senyalització i comunicacions, adequació dels tallers provisionals.