Puig: “Nuestro deseo es que las próximas Fallas sean las mejores en mucho tiempo”
Participantes en el encuentro de alcaldes y alcaldesas de municipios falleros en el Palacio de Congresos con Ximo Puig y Joan Ribó.

Ximo Puig, President de la Generalitat Valenciana, ha obert la Trobada d’Alcaldes i Alcaldesses de Municipis Fallers que s’ha celebrat aquest matí en el Palau de Congressos. En la seua intervenció Puig ha pronunciat paraules d’agraïment als més de 90 ajuntaments participants. A més dels presidents de les 3 diputacions i de les juntes locals falleres. Els quals estan projectant «una imatge d’unitat, de cohesió social i de treball en comú». Per a avançar cap a la celebració de les «millors Falles en molt de temps» quan la situació sanitària ho permeta.

Una iniciativa que el President ha qualificat de «extraordinàriament encertada». Al que afig que «respon al caràcter cooperatiu que està en els orígens populars de les Falles. Que vertebra millor la festa i provocarà sinergies positives en tot el territori autonòmic». Així, ha lloat aquest «treball en comú». En favor d’una governança cooperativa, ja que no és temps per a «sorolls» en el debat públic que «no aporten res”, comenta Puig.

Ara, ha continuat, «compartim un objectiu: acabar més prompte que tard amb aquest silenci. Aquest silenci faller ha de durar el menor temps possible». I ha remarcat que la Generalitat «és sensible a la situació de la festa. Per tant, a la necessitat de cercar fórmules per a tancar l’exercici faller, encara que sempre que la situació sanitària ho permeta i sempre que els col·lectius fallers així ho valoren”.

I Congrés d’Alcaldes i Alcaldesses de Municipis Fallers

Aquest Primer Congrés d’Alcaldes i Alcaldesses de Municipis Fallers sorgeix a partir de les reunions de treball que vénen mantenint l’Ajuntament de València i Junta Central Fallera amb representants fallers, com els de les juntes falleres locals i també de la Conselleria de Sanitat. El mes de gener passat, quan les autoritats sanitàries van plantejar la inviabilitat de celebrar actes fallers durant el primer semestre, es va proposar una trobada d’aquest tipus per a compartir informació i coordinar respostes dels diferents municipis en el context actual.

«Estem vivint un mes de març envoltats d’un silenci que se’ns fa estrany als valencians. Sense mascletaes, sense ofrenes, sense bandes de música ni fallers pel carrer», ha subratllat el President. Qui ha destacat en aquest punt la «immensa responsabilitat» i també «el civisme, la prudència i el respecte a les normes» que fallers i falleres han demostrat «davant decisions tan doloroses com absolutament inevitables».

A la trobada també han acudit l’Alcalde de València, Joan Ribó i el Regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana. A més de representants del món empresarial, institucional i festiu per a tractar la situació que travessen les Falles.

Futur de les Falles 2021

Pel que respecta a les Falles 2021. El President de la Generalitat ha afirmat que ”el nostre desig és que les pròximes Falles siguen les millors en molt de temps. Però tots compartim i entenem que hem d’anar avançant amb la màxima cautela. Aquesta primera conferència de municipis fallers és un pas ben encertat en aqueix sentit”. A més, ha remarcat que «les Falles han de ser segures per a poder ser viscudes com mereix la nostra festa més internacional».

Puig ha incidit també en què, malgrat que la Comunitat Valenciana té en l’actualitat la menor incidència de la COVID-19 D’Espanya, amb 43 casos per 100.000 habitants, “s’ha de continuar actuant amb prudència, i prendre aquests dies per al descans, i no per a la festa».

Per part seua, l’Alcalde de València també s’ha volgut pronunciar sobre la celebració de les Falles 2021. Ribó ha esmentat dos paràmetres. En primer lloc, “la seguretat mèdica” i “una vacunació que done immunitat de grup”. En segon lloc, arribar a un consens amb tot el col·lectiu faller. “Tots aquests mesos de pandèmia ens han ensenyat que la situació pot canviar d’una dia a un altre. Les esperances poden convertir-se de sobte en frustració”, ha subratllat.