Equip de La Graella junt amb Toni Bernabé, Javier Solsona i Evarist Caselles
Equip de La Graella junt amb Toni Bernabé, Javier Solsona i Evarist Caselles

La gastronomia s’està convertint en un fort reclam per al turisme. Un moment en què la demanda turística aposta més per la gastronomia de cada territori com a punt important per a elegir la seua destinació. És per això que el programa La Graella de Radio Siete va posar sobre la taula aquest debat.

Va ser a l’últim programa on es van analitzar les diferents vessants d’este reclam, tant des de l’àmbit autonòmic amb el cap de servei de formació i director en funcions de la xarxa dels CDTs, Javier Solsona, com de l’àmbit provincial, amb el director del Patronat de Turisme de la Diputació de València, Evarist Caselles, i l’àmbit local, amb el director de Turismo Valencia, Toni Bernabé.

Cada vegada som més conscients de la importància que té per al nostre producte turístic, hi ha molts elements, molts productes, moltes iniciatives diferents… I per això crec que és un bon moment per a impulsar el turisme gastronòmic i per a tractar que les diferents institucions puguem confluir i organitzar-se per a impulsar-lo més”, assegurava Javier.

Segons informaven, el turisme cada vegada més busca un destí influenciat per la gastronomia. “El 89% del turista valora molt el producte que oferim, eixe creixement de la demanda és un valor fonamental i, des del punt de vista de la Comunitat Valenciana i en concret a València, s’està fent una oferta absolutament extraordinària a nivell gastronòmic”, apuntava Toni. “Oferim un bon producte de proximitat i de qualitat i, per això, aquest moment no podia ser millor per a la nostra gastronomia”, afegia.

Per la seua banda, Evarist remarcava que “al nostre territori, un dels millors reclams que tenim és aquest, perquè aporta un valor fonamental que és el producte, tenim cuiners amb una capacitat molt elevada i hem lligat aquest binomi cuiner-producte de qualitat».

L’aposta de les institucions

Està clar que la demanda gastronòmica va en augment i les institucions turístiques som importants. Cada vegada pesa més per a l’elecció d’una destinació. En concret, a València, 9 milions d’espanyols visiten a l’any la ciutat i el que més els atrau és la gastronomia, hem d’aprofitar eixa fortalesa que tenim”, comentava Toni.

Pobles com Xixona, reconegut pels seus torrons, són un fet d’una bona imatge de destinació turística, per això “la demanda diu que vol anar per ahí, hem de generar experiències turístiques i aprofitar que tenim productes excepcionals”, afegia Javier.

En este sentit, Evarist indicava la importància perquè les institucions caminen en conjunt, “tots busquem el mateix i l’alimentació és el millor reclam que podem tindre de cada visitant”.

Un 2020 ple d’esdeveniments gastronòmics

Fires com Gastrónoma que, cada vegada, està més consolidada a València i, a poc a poc, ha anat creixent el seu reconeixement. No obstant això, al llarg de l’any les comarques aposten molt per esdeveniments gastronòmics com concursos, el Dia Mundial de la Paella

Serà a 2020 quan es viurà una altra edició del València Culinary Festival a la ciutat i, també, s’està treballant en una nova proposta per a València, tal com assegurava Toni Bernabé “un esdeveniment gastronòmic per a combinar gastronomia i cultura en diferents espais culturals de la ciutat i que pot ser que s’anomene Festín”.

Des del programa Del Tros al Plat, seguim treballant a les comarques i, ara, volem posar el valor el producte com hem fet a Ademús amb Loles Salvador, on ens oferia un espectacle de cuina en directe amb la poma esperiega”, comentava Evarist.

En canvi, Javier anotava “volem centrar-nos en la promoció més internacional i, al llarg de 2020, tenim previst sis fires específiques de gastronomia a diferents països”.