El informe de la Guardia Civil determina que Sanidad conocía el riesgo de la pandemia desde enero
La ministra de Igualdad, Irene Montero, junto a la delegada del Gobierno contra la Violencia de Género. (EFE)

El segon informe sobre el 8M elaborat pel mèdic forense del Jutjat d’Instrucció número 51 de Madrid, Julio Lorenzo Rego, ha determinat que “l’hecatombe a Espanya es veia venir” setmanes abans al Dia de la Dona.

“Un tsunami es preveu, se sap que vindrà perquè ha existit un fenomen previ, terratrèmol amb epicentre en el fons del mar, que així ho indica. La situació d’hecatombe a Espanya es veia venir. No solament perquè a posteriori és més fàcil d’analitzar, sóc conscient d’això, sinó perquè qui sap sobre epidemiologia i es dedica a això domina els paràmetres predictius i no és una cosa imprevisible, com va afirmar una destacada dirigent en una entrevista”, assenyala el forense en l’informe publicat per Europa Press.

ILLA I SIMÓN CONOCÍAN LA SITUACIÓ

El jutjat madrileny investiga un possible delicte de prevaricació en el qual s’ha imputat al delegat del Govern en la capital, José Manuel Franco. No obstant això, el nou informe forense també assenyala al ministre de Sanitat, Salvador Illa, i al director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón.

Segons aquest document, tots ells coneixien la situació abans d’autoritzar la manifestació. En ell es retrau a les autoritats la falta de protecció dels manifestants als quals no es va alertar del “gran risc” de la pandèmia. A més, el forense també ha criticat el que no es fera una valoració de riscos com va sol·licitar l’OMS el 14 de febrer.

ELS CONTAGIS ENTRE POLÍTICS “NO ÉS CASUALITAT”

L’informe conclou que d’haver-se evitat la manifestació del 8M s’hauria frenat una “àmplia difusió” del coronavirus. A més, determina que haver “advertit a la població sobre el gran risc de contagi” hauria ajudat al fet que els manifestants adoptaren “les mesures higièniques necessàries per a la seua protecció”.

No obstant això, en el document s’afig que no és possible determinar que els assistents a manifestacions o actes massius previs a l’estat d’alarma resultaren contagiats allí encara que el forense qualifica de “elevada” la possibilitat d’infecció en un esdeveniment d’aquestes característiques.

En opinió de Lorenzo Rego “no és casualitat” que un “número indeterminat de les persones” que van acudir a la manifestació del 8M com a “ministres i altres personatges públics”, donaren positiu en coronavirus dies després com va ser el cas de Irene Montero encara que torna a ressaltar que “l’estar en una manifestació i tenir la malaltia no és signe inequívoc d’haver-la contret allí”.