cortes

L’estudi de la Fundació d’Estudis d’Economia Aplicada (Fedea), que situa a la Comunitat Valenciana com l’autonomia que té pitjor finançament efectiu per habitant respecte a les seues competències homegéneas, ha tornat a obrir el debat sobre la necessitat de reformar el sistema i reavivar els retrets entre els grups polítics.

L’estudi, publicat recentment, calcula el finançament definitiu d’aqueix any a competències homegéneas i igual esforç fiscal. Segons els seus càlculs, i amb una mitjana de cent per habitant, Cantàbria va rebre 123,4 i la Rioja 120,8. Per darrere, estan Extremadura amb 114,4, Balears amb 108,4, Castella i Lleó amb 106,8, Aragó amb 105,4, Astúries amb 104,8, Galícia amb 104,6, Canàries amb 102,9, Castella-la Manxa amb 100,3 i, la més baixa, amb 92,5, la Comunitat Valenciana.

Reaccions

El president de la Generalitat, Ximo Puig, va assegurar que 2017 no pot finalitzar sense una solució respecte a la infrafinanciación de la Comunitat Valenciana. Així mateix, va reclamar que en els pròxims Pressupostos Generals de l’Estat 2018 hi haja, finalment, un nou model de finançament.

Per la seua banda, el portaveu d’Hisenda del PSPV-PSOE en Els Corts, José Muñoz, va assenyalar que les dades publicades “haurien d’avergonyir a Rajoy i al PP, que no cerquen solucions perquè no volen”

Fran Ferri, el síndic de Compromís en Els Corts, manifiestó que “l’informe de Fedea no suposa cap sorpresa i torna a confirmar el que venim denunciant des de fa temps: els valencians i valencianes som els pitjor finançats de tot l’Estat. A més, en nom de la seua formació política, va exigir al Partit Popular i Ciutadans “que facen efectiu l’acord unànime de les Corts Valencianes, es modifique de forma immediata el sistema de finançament i es pague tots els diners que es deu, des del Govern central, als valencians i valencianes”.

El PP va optar per tirar pilotes fora a la seua responsabilitat durant els anys de gestió i va culpar als socialistes de la situació. El portaveu d’Economia del Grup Parlamentari Popular en Les Corts, Rubén Ibáñez, va afirmar que el PSOE “va enfonsar la Comunitat Valenciana amb el seu model de finançament”.

Ibáñez va dir que la Comunitat Valenciana “està mal finançada des que els socialistes, l’any 2009, imposaren un sistema nefast per als valencians”. Sobre aquest tema, va recordar que els socialistes valencians “van aplaudir llavors el model de finançament que ara els dóna tanta vergonya, però fins hores d’ara ningú s’ha disculpat”.