Tots els anys les institucions presenten un calendari amb les festes laborals de cada autonomia o municipi. Hui és festiu a la ciutat de València. Com tots els anys, el primer dilluns de després de Pasqua se celebra Sant Vicent Ferrer, patró de la Comunitat Valenciana. No obstant això, no és festa en tota l’autonomia, sinó que és festiu local sol a la ciutat de València.

Per què ocorre això? Als huit festius que se celebren a Espanya durant l’any, cal sumar-li quatre festius autonòmics. Enguany aquests festius de la Comunitat són el 19 de març (Sant Josep), el 13 d’abril (Dilluns de Pasqua), el 24 de juny (Sant Joan) i el 9 d’octubre (Dia de la Comunitat Valenciana). A més, cada municipi té dos festius locals. A la ciutat de València són el 22 de gener (Sant Vicent Màrtir) i hui, 20 d’abril (Sant Vicent Ferrer).

Encara que siga el patró de tota l’autonomia, la Comunitat ja té cobertes les quatre festes autonòmiques que li corresponen. Per això, hui és festiu local i no autonòmic, ja que l’Ajuntament de València sí que va aprovar el dia de Sant Vicent Ferrer com no laborable.

Què es celebra hui?

En circumstàncies normals, en diversos municipis de la Comunitat Valenciana és habitual la representació dels miracles del sant. No obstant això, a causa de la crisi del coronavirus enguany no hi ha cap festa programada. Un dels pobles més destacats en aquest sentit és Llíria, que celebra una festa coneguda com “el miracle de la font”.

Es conta que Sant Vicent Ferrer va obrar miracles entre els segles XIV i XV. És més, es diu que els obrava només amb el seu dit índex. Per això també se’l coneix com “Sant Vicent el del ditet” de forma afectuosa.