El director del Centro de Coordinación de Alertas y Emergencias Sanitarias del Ministerio, Fernando Simón, en rueda de prensa.
El director del Centro de Coordinación de Alertas y Emergencias Sanitarias del Ministerio, Fernando Simón, en rueda de prensa.

El coronavirus ha complit un any des de la seua arribada a Espanya i ja són tres les ones de contagis. Ara, en plena tercera ona, ja es parla d’una possible quarta onada de la pandèmia.

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències SanitàriesFernando Simón, ha sigut el responsable de donar les primeres pinzellades sobre aquesta futura ona. Segons Simón sí que “és possible que hi haja una quarta ona”. No obstant això, ha assegurat que caldrà “valorar” les característiques “que “podria arribar a tenir”.

L’epidemiòleg considera que la quarta ona serà “de menys envergadura” que les anteriors. No obstant això, assenyala que “dependrà de molts factors”. Entre ells ha citat l’evolució de la incidència acumulada; la fórmula usada per a la desescalada; el comportament de la població; i l’evolució de la vacunació.

Respecte a aqueixa vacunació, Simón ha assenyalat que gràcies al seu avanç “la probabilitat que una següent ona siga molt ràpida és cada vegada menor”. Per això, veu “probable que tinguem una ona de menor envergadura i molt més lenta, que done marge per a prendre mesures”.

No obstant això, Fernando Simón creu que sí que hi ha un element que podria alterar aqueixa quarta onada: el cep britànic. “El risc que hi ha és si la variant britànica ocupa l’espai dins del nostre territori”. Considera que si aquesta es converteix en el cep predominant “aqueixa esperada quarta ona més lenta, més progressiva i probablement menys alta, podria accelerar-se una mica”.