Las familias gastarán más de 100 euros al mes en mascarillas
Una familia se protege con mascarillas del coronavirus durante la pandemia. / FOTO: AFP

Des de hui i durant tota la vigència de l’estat d’alarma l’ús de màscares passa a ser obligatori. Els usuaris hauran de portar-la en qualsevol recinte tancat d’ús públic o obert al públic. També al carrer i espais a l’aire lliure quan no es garantisca una distància de seguretat de dos metres.

L’ordre publicada el dimecres en el BOE no dóna més detalls. No obstant això, dóna a entendre que en la pràctica això afecta a zones concorregudes de les ciutats, espais de passeig, etc. Per això, davant el dubte la Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) recomana portar-la cada vegada que s’isca de casa.

Malgrat l’obligatorietat de l’ús de màscares, el Govern no repartirà més entre la població. Des de l’OCU asseguren que l’ús diari de màscares pot suposar un desemborsament notable per a les famílies. En concret, per a unitats familiars de quatre membres es pagaria al voltant de 110 euros al mes.

Davant això, des de l’OCU han fet una sèrie de peticions al Ministeri de Consum. Entre elles destaca que es valore algun tipus d’ajuda per a la compra de màscares dirigida als usuaris més vulnerables. També han sol·licitat que es fixen uns preus màxims per a totes les categories de màscares i no solament les quirúrgiques.

Finalment, l’OCU ha demanat que les autoritats sanitàries asseguren el proveïment de màscares infantils de tipus quirúrgic o higiènic ja que el seu ús és obligatori per als xiquets de sis anys d’ara en avant. A més, es recomana entre els menors de tres a cinc anys. No obstant això, un sondeig ha revelat que només una de cada tres farmàcies disposa de models autoritzats. Aquests són bàsicament màscares FFP2 no reutilitzables amb un cost mitjà de 5,80 euros la unitat.