Fallas 2021: cuándo se dispararán las mascletás y la nit del foc
La Plaza del Ayuntamiento durante una mascletà./Europa Press

Queda menys d’un mes per a la festa més esperada pels valencians. No obstant això, les Falles 2022 segueixen embolicades en un ambient d’incertesa a causa de l’evolució de la pandèmia i la sisena ona.

De moment, no es coneix amb detall com se celebraran alguns actes d’aquesta festa encara que tot apunta al fet que seguirà els patrons de les Falles de setembre. Ara, tant l’alcalde de València, Joan Ribó, com el president de la Generalitat, Ximo Puig, hauran de consensuar un acord per a aquesta celebració.

Per part seua, l’alcalde preveu unes Falles en un ambient de relativa normalitat. L’edil ha destacat que la ciutat de València està en ple descens de contagis. Com a exemple, ha exposat que dins del consistori municipal els positius s’han reduït de 220 a 120 en una setmana.

“Estem davant un descens més o menys acusat, esperem que aquesta ona està passant”, comentava Ribó. A més, ha explicat que des de la comitiva municipal s’està dissenyant les Falles en un context de normalitat. No obstant això, ha avançat que queden a la disposició de qualsevol mesura que crega oportuna la Conselleria de Sanitat.

Malgrat això, Joan Ribó és optimista amb la celebració d’aquesta edició de les anhelades Falles. “Vam ser la primera gran festa a Espanya que es va realitzar al setembre i espere que al març siga la primera gran que es realitza normalment“.

Així mateix, l’alcalde de València ha confirmat que el pròxim 1 de març hi haurà mascletà en la plaça de l’Ajuntament. També s’espera que els castells de focs artificials estiguen presents i la pólvora inunde València.

“Veurem si és necessari el control d’aforaments. No dic que serà absoluta normalitat, però quasi“. Finalment, el primer edil ha insistit en la gran responsabilitat mostrada pels fallers durant la pandèmia. No obstant això, supedita cada decisió a les indicacions que marque Sanitat.

XIMO PUIG, MÉS PRUDENT RESPECTE A LES FALLES 

D’altra banda, el president de la Generalitat ha sigut menys optimista respecte a la celebració de les anhelades Falles. Així, el líder del Consell ha comentat que hi haurà restriccions en les festes falleres. “Evidentment, no seran unes Falles amb absoluta normalitat”, ha admès aquesta setmana.

Puig ha recordat que la Comunitat està en “un procés clar d’estabilització” i així ho avalen “tots els indicadors”. Per tant, el president creu que, malgrat no estar en la superació definitiva de la pandèmia, la situació és positiva i es podran celebrar les Falles.

En aquest context, ha destacat el gran èxit que va ser l’experiència de les passades Falles de setembre. No obstant això, aquestes comptaven amb toc de queda i no va haver-hi grans mascletaes ni castells de focs artificials. També ha remarcat que aquestes festes “ajuden la recuperació emocional” dels valencians.

El president ha indicat que Sanitat estarà en permanent contacte amb els diferents ajuntaments valencians per a abastar aquesta celebració. A més, també hi haurà un diàleg continu amb les diferents entitats falleres. “Estarem en contacte”, ha dit. No obstant això, no ha concretat com serà el procés exacte de les Falles a menys d’un mes de l’inici del calendari faller.