Las fallas se ponen el chubasquero ante la amenaza de nuevas tormentas
Una falla tapada bajo plástico para protegerse de la lluvia. /

Els fallers miren el cel de València amb recel davant l’inici de les festes. L’amenaça de pluja és una realitat i és que només en les últimes hores un aiguat ha deixat quasi 200 l/m2 a Sagunt i Canet, a menys de 30 quilòmetres de la ciutat.

Davant la possibilitat d’una nova tempesta, les falles estan protegides amb els seus particulars impermeables. Els artistes fallers mantenen tapades les seues creacions sota lones de plàstic per a evitar desperfectes en cas de fortes precipitacions.

Segons les prediccions, s’esperen ruixats acompanyats de tempesta. Aquests podran ser forts en el litoral nord de València des de primeres hores i a la vesprada a l’interior nord. Temperatures sense canvis o en lleuger descens, amb descensos locals de les màximes fins als 26° a la ciutat. Vent variable fluix tendint a component aquest, reforçat en zones litorals.

Davant aquesta situació, l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha activat les alertes. El litoral i interior nord de València es troben amb avís groc per risc. Assenyalen que hi ha possibilitat de calamarsa i que es podrien aconseguir acumulacions de 20 mm d’aigua en una hora.

A Castelló la situació s’agreuja. La província es troba en alerta taronja per “risc important” de precipitacions. S’espera calamarsa i tempestes que podrien arribar fins als 40 mm per hora.

Cara al dimarts no hi haurà alerta a València però sí seguirà la inestabilitat meteorològica. Aemet anuncia un predomini de cel nuvolós, més abundant en la meitat septentrional. A més, s’esperen ruixats acompanyats de tempesta, més intensos i abundants a la vesprada.

QUINES SÓN LES LOCALITATS ON MÉS HA PLOGUT?

El municipi de Sagunt ha sigut el més perjudicat per la tempesta segons la pluja registrada fins al moment. La localitat valenciana ha aconseguit els 180 l/m2, una xifra similar al cas de Canet.

Fins a la mitjanit, Benicàssim havia sigut la localitat més afectada amb 159,4 l/m2 segons les dades de Avamet. Per darrere queden Vilafranca (131); Castelló de la Plana (105); Oropesa (74,2); Borriol (68,2); i Agres (36,6). Durant la matinada han destacat les pluges de Puçol (34,8 l/m2) i Cullera (20,3 k/m2).