Los expertos alertan de que el turismo de masas no volverá a existir
Una pareja de turistas camina cargando con sus maletas. / Foto: EFE.

La crisi del coronavirus ha revolucionat tot el panorama econòmic i social. El turisme i el sector immobiliari són dos dels sectors més perjudicats per la pandèmia. Els experts asseguren que el turisme de masses no tornarà i avisen que el sector haurà de renovar-se. De la mateixa manera, ja s’ha anunciat que l’habitatge, molt lligada actualment als apartaments turístics, patirà un descens de preus.

Així ho assenyalava aquesta setmana la CEO de InèditLaia Comas, durant una entrevista a 7 Televalencia. “El COVID-19 ha canviat el sector immobiliari i la nostra vida en general. Tindrem molta més oferta i el perfil dels clients canviarà. Per tant, hi haurà un reajustament de preus i un reajustament de l’oferta”.

“SALVAR L’ESTIU SERÀ COMPLICAT”

Des que va arrancar la pandèmia, els viatges per oci han desaparegut i és en les pròximes setmanes quan tornaran a reactivar-se en reobrir-se les fronteres. “El tema del turisme ve afectat pel nivell de restriccions a les fronteres. Fins que tot això no es reajuste i fins que a nivell de societat no perdem la por a viatjar això no tornarà a la normalitat ni augmentarà la demanda”, avança Comes.

Per això, la CEO d’Inèdit creu que “salvar l’estiu serà molt complicat”. “El turisme de masses no tornarà a existir. Cal tenir en compte la nova normalitat a la qual ens enfrontarem”. No obstant això, Comes té clar el pas que caldrà donar: “reinventar-se no solament per als pròxims mesos sinó també per als pròxims anys”.

El sector turístic ha de reinventar-se perquè ara el que sol·licitarà el client no és tenir un allotjament en el centre de la ciutat. El que aquest voldrà és tenir un allotjament que vinga recolzat per uns bons professionals que li donen confiança, seguretat i garantia a nivell d’higiene i protocols. Ara la demanda ha d’ajustar-se a la nova normalitat i al que necessiten els clients“.

TORNARÀ EL LLOGUER TRADICIONAL?

Són molts els ciutadans que denuncien dia a dia la dificultat de trobar lloguers de pis. L’auge dels apartaments turístics ha revolucionat per complet el lloguer tradicional, un sector que sembla que de moment no tornarà.

El propietari d’allotjaments no cerca el lloguer tradicional perquè ací a Espanya se’ls protegeix molt poc. Hi ha molts riscos i estan molt desprotegits enfront d’impagaments”, explica Comes. “Desgraciadament aquesta pandèmia fa que el perfil de la persona que necessita llogar reduïsca molt les garanties”.

No obstant això, el que sí que canviaran són els preus dels lloguers. “El lloguer tradicional per descomptat que baixarà de preu”, assegura. “Al final hi haurà molta més oferta per tant els preus s’ajustaran a la realitat. Els propietaris també han de ser conscients que els preus desorbitats de les grans ciutats han de reajustar-se a les necessitats dels inquilins”, sentència la CEO en aquest aspecte.

PISOS AMB TERRASSA I JARDÍ SÓN ARA ELS MÉS DEMANDATS

A més dels preus dels pisos, també canvien les preferències dels clients. Després de la pandèmia han augmentat les cerques de cases amb jardins, terrasses i fins i tot piscines.

Ara ens hem donat compte de la importància que té disposar d’una llar en el qual puguem estar a gust. Un lloc on puguem tenir un espai exterior perquè quan no puguem eixir al carrer puguem gaudir de l’aire fresc”, declara Comes.

“Necessitem un allotjament on els xiquets puguen jugar i uns altres puguen treballar de forma còmoda per a conciliar millor. Per això el perfil de cerques ha canviat i ara l’inquilí serà molt més selectiu“, ha explicat. “Els balcons, un xicotet espai exterior, una galeria on poder prendre el sol, un xicotet jardí… Tot això és el més valorat”.

La CEO d’Inèdit creu que aquests canvis en el sector immobiliari seran immediats pel risc d’un rebrot a la tardor. “Les persones volen tenir la seguretat que tenen una llar còmoda on poden viure un confinament sense cap problema en un futur”.