La polémica pregunta de Selectividad:
Alumnos de la PAU 2021 en la Universitat d'Alacant.

Els estudiants valencians de les Proves d’Accés a la Universitat (PAU) s’han enfrontat aquest matí al tercer examen: Llengua Castellana. No obstant això, molts d’ells hauran hagut de revisar el nom de la matèria ja que la qüestió plantejada ha recordat més a un examen d’Història: En què consisteix per a vostè ser patriota?.

Els alumnes havien de respondre a la pregunta amb una redacció formal de 200 a 300 paraules. La qüestió guardava relació amb la lectura d’un text a analitzar. L’article en qüestió era del periodista Vicente Vallés. Aquest s’havia publicat el passat 25 d’abril en el diari La Razón sota el titular: “La estirpe de los equidistantes”.

LA REFLEXIÓ DE VICENTE VALLÉS A EXAMEN

El presentador d’Antena 3 estableix una relació de semblança entre la Guerra Civil i l’actual situació política d’Espanya fent una defensa de la Transició. En concret, Vallés se centra en la figura del també periodista Manuel Chaves Nogales. Segons relata, Chaves va haver de fugir d’Espanya davant l’avanç de les tropes franquistes per ser un republicà militant.

Durant l’exili, va escriure ‘A sang i foc; herois, bèsties i màrtirs d’Espanya’un relat la lectura del qual Vallés recomana a l’actual Govern. “Ajudaria a reflexionar a uns quants exaltats que avui ocupen llocs rellevants en la nostra política i que xipollegen en l’odi, perquè per a ells odiar és més fàcil que respectar”, escriu el periodista.

Les idees de Chaves rebutjaven qualsevol tipus de dictadura i l’existència d’esquerres i dretes. “Idiotes i assassins s’han produït i actuat amb idèntica profusió i intensitat en els dos bàndols”, resava.

Ante esta reflexión, Vallés critica la persecución actual al moderado. “Solo se acepta la adhesión inquebrantable, sea por convencimiento fanático o por miedo. Eso fue lo que obligó a salir de su país a tantos españoles. Entre ellos, a Manuel Chaves Nogales: republicano, antifascista, anticomunista, demócrata y patriota. Equidistante”, concluye.