La evacuación de ucranianos a Valencia se complica:
Un grupo de personas a su llegada procedente de Ucrania en la estación de tren de Przemysl, cinco días después del inicio de los ataques por parte de Rusia en Ucrania, a 1 de marzo de 2022, en Przemysl, (Polonia). - Alejandro Martínez Vélez - Europa Press

L’operatiu posat en marxa per a evacuar a famílies ucraïneses a València es complica. Un equip de la Fundació Juntos Por la Vida s’ha traslladat hui a la frontera de Polònia amb Ucraïna per a començar el procés d’ajuda. No obstant això, la greu situació del país ha obligat a modificar el pla original d’evacuació.

L’ONG ha emès un comunicat en el qual explica que les tasques de portar a València al “major nombre de famílies amb menors” s’alenteix. Segons assenyalen, l’estat de les infraestructures ucraïneses a causa dels bombardejos estan provocant talls de carretera. Això està dificultant l’arribada a les fronteres de les famílies que fugen del conflicte bèl·lic.

“En tota la província d’Ivankiv demanen molta ajuda. Diuen que estan sota el control total dels ocupes russos i la gent té moltíssima por d’eixir al carrer perquè estan disparant als civils. Estan matant als civils“, declara Lidia, una jove ucraïnesa establida a Xirivella que en el seu moment va ser acollida per una família valenciana.

Lidia ha rebut aquesta informació de la seua família originària, veïns de la localitat d’Ivankiv, al nord de Kíev. No obstant això, han tallat Internet i ara desconeix quan tornarà a parlar amb la seua mare. Segons relata, la població roman amagada en soterranis per a posar-se fora de perill però sense gas ni llum. A més, assenyala que la gent únicament tindrà provisions per a quatre o cinc dies més.

Ara la Fundació Juntos Por la Vida treballa a tractar d’evacuar a tots aquells que arriben a la frontera. Asseguren que hi ha moltes famílies valencianes esperant l’arribada dels xiquets d’acolliment però el procés s’allargarà. De moment, no sap amb exactitud quantes persones podran ser evacuades ni la data.