Las tormentas de pedrisco superarán los 8 millones de euros en indemnizaciones en la Comunitat Valenciana

La primera setmana de juliol ha arribat amb gran inestabilitat meteorològica i ha deixat borrasques que han descarregat amb força. Aquestes tempestes no han estat soles i una espectacular pedregada ha caigut en àmplies extensions de terreny al llarg de la nostra geografia.

La comarca d’utiel-Requena ha sigut una de les zones més perjudicades. Segons dades de l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA), la tempesta del dilluns va danyar un total de 1.000 hectàrees de Sinarques, Camporrobles i Utiel. A això es va sumar la pedra d’anit quan 5.000 hectàrees de cultiu van quedar negades en el municipi de Requena.

Des de Agroseguro ja han avançat que els peritatges dels danys es realitzaran amb celeritat. A més, començaran per aquells cultius la recol·lecció dels quals és imminent, com en els cereals. En qualsevol cas, per a una òptima planificació de les taxacions, el sistema espanyol d’assegurances Agràries Combinades ha matisat que és important que els agricultors remeten els comunicats de sinistre tan prompte constaten els danys en les seues collites.

D’altra banda, Agroseguro ha recordat que la pedra és un dels riscos que més afecta al sector agrari. Per a fer-nos una idea de com incideix, prou dir que en els últims cinc anys Agroseguro ha abonat en total quasi 1.000 milions d’euros en indemnitzacions per tempestes de pedra. En concret, fins a les tempestes d’aquesta setmana, les zones sinistrades per pedra superen ja les 130.000 hectàrees.

LA CALAMARSADA PERJUDICA TRES AUTONOMIES MÉS

Al marge de la comunitat Valenciana, hi ha altres tres autonomies afectades pel temporal. A Aragó les tempestes de les últimes 48 hores han deixat sinistres a la comarca turolense del Baix Aragó. Especialment s’han danyat produccions de bresquilla de municipis com Calanda. Respecte al cereal, cultiu important en la zona, s’esperen danys puntuals ja que la major part de la producció es troba recollida.

A Castella-la Manxa s’estan registrant sinistres tant per pedra, com per pluges i inundacions. Les províncies més afectades són Conca, amb especial incidència a les comarques de la Manchuela y Serranía; i Albacete, fonamentalment a la comarca Centre, als voltants de la capital, i a la comarca Almansa.

També han sigut importants les tempestes caigudes a Guadalajara. Sobretot a les comarques de l’alcarria Alta i Molina de Aragón. Els cultius que presenten els majors danys són el raïm de vi i els cereals. Si bé, també s’han vist afectats altres cultius com el meló, el cascall i altres cultius hortícoles.

Per part seua, a Castella i Lleó s’han registrat tempestes de pedra en les nou províncies, encara que els danys són puntuals en totes elles, excepte a Zamora, on les comarques situades al sud de la província ((Sayago, Tierra del Viño i La Guareña) presenten danys en cereal, i a la comarca burgalesa de la ribera, on s’esperen danys, tant en cereal com en raïm de vi.