Sánchez movilizará 200.000 millones de euros contra la crisis del coronavirus

Segons l’informe de el Institute of Certified Management Accountants d’Austràlia, Espanya és el pitjor país a nivell mundial quant a gestió de la crisi del coronavirus. L’estudi s’ha basat en la resposta global a malalties infeccioses i així ha classificat en un rànquing als Estats afectats per la pandèmia.

Entre els factors analitzats en el text de D’Souza es troben la qualitat de les dades o la seua disponibilitat. També s’han tingut en compte altres indicadors com la facilitat d’intercanvi entre professionals interdisciplinaris, la falta de transparència o les implicacions del populisme en els diferents governs.

L’estudi indica que a Espanya els problemes amb la comptabilitat dels contagis i els morts. Les dades assenyalen que el recompte ha sigut poc concret i fiable. Per exemple, en la xifra de contagis no entren aquelles persones que presenten símptomes però no se’ls ha fet el test.

Tampoc es comptabilitza al nostre país a les persones que presentaven símptomes lleus com morts per coronavirus. És a dir, que els casos no confirmats no figuren en les dades oficials. Com indica l’informe australià, la disponibilitat de les dades és «fonamental per a dissenyar mesures eficaces».

Els extrems del rànquing

Segons el criteri del gerent de l’institut australià, Nova Zelanda és el país que millor està portant la crisi del coronavirus. L’objectiu del mateix és aprendre dels països en la part superior del rànquing. Darrere de Nova Zelanda se situen Singapur, Islàndia, Austràlia i Finlàndia.

El Institute of Certified Management Accountants assenyala que aquests són més transparents i menys corruptes en proporcionar informació més fiable. Per contra, en els últims de la cua es troben els països europeus. Espanya, Itàlia, Bèlgica i França són els pitjors en la gestió d’aquesta crisi.

Clasificación de los países en cuanto a la gestión del coronavirus, según según el criterio personal de Chris D’Souza.

LA POLÈMICA DE L’INFORME

Segons ha publicat eldiario.es l’estudi no té validesa científica ni sanitària. Es tracta d’una anàlisi personal, una indagació d’un directiu de l’Institute of Certified Management Accountants. Concretament ho ha realitzat Chris D’Souza, gerent i director d’operacions internacionals de l’associació.

Des d’aquest diari acusen el Partido Popular i a Vox d’usar aquesta anàlisi per a criticar la gestió del Govern. Va ser el dimecres quan Santiago Abascal va parlar de la mala gestió de Pedro Sánchez assenyalant que el sabien “fins i tot a Austràlia”, en referència a l’informe. Pablo Casado per la seua part va expressar “Com és possible que un institut australià diga que som el país que pitjor ha gestionat la resposta al coronavirus si és una cosa simètrica i global?”.

D’Souza ha confirmat aquesta setmana a eldiario.es que l’institut no té trajectòria en investigació sanitària. A més, ha reconegut que per a avaluar a Espanya necessitarien una “anàlisi més profunda” perquè no disposen de la premsa del país. “No tenim membres a Espanya i la premsa anglesa va ser molt crítica amb el lideratge espanyol. Estaríem encantats d’examinar si hi ha algun factor atenuant que anotació a una actuació favorable dels líders espanyols”.