calles vacías

La situació actual és una excepció en la història recent de tot el món. En ple segle XXI, ha resultat molt difícil que molts països es proclamen en quarentena i els seus ciutadans s’aïllen per a contenir el coronavirus. Aquesta pandèmia porta amb si una càrrega emocional molt forta, així que des d’Ipsos Xina han establit set fases emocionals que s’experimenten durant el confinament.

Espanya es troba en la tercera fase emocional de la quarentena, segons una consulta de la companyia d’investigació de mercats i d’opinió Ipsos Espanya, realitzada a través de la seua comunitat What&Why.

Es tracta d’una fase d’ajust, en la qual ens hem començat a adaptar al dia a dia amb restriccions. Així que encara queden quatre fases per passar al nostre país. La Xina ja ha passat totes les fases, així que Ipsos les ha definides perquè els altres països tinguen una guia. Però, quines són aquestes set fases?

1. Incredulitat

Després de saber que no és una situació normal, aquesta primera fase està marcada per la confusió. La por a llò desconegut ve danada per l’excés d’informació, que a més no és del tot precisa. A això s’ha d’afegir la proliferació de rumors, bulos i fake news que no ajuden a millorar l’ànim. Per això, es recomana consultar fonts oficials, sense fer cas a les cadenes de les xarxes socials.

2. Preparació

En aquesta segona etapa comencen a canviar els plans. Ací la ciutadania comença a emmagatzemar subministraments a les seues cases i els supermercats es veuen desbordats. Aquesta fase a Espanya es podria situar quan es va decretar l’estat d’alarma, ja que en algunes botigues era difícil fer front a l’escassetat de productes.

3. Ajust

Una vegada és conscient de la situació, la nostra ment comença a adaptar-se a les noves circumstàncies. En aquest moment s’elaboren noves rutines, com el teletreball, les classes online o mantenir una organització a casa. D’aquesta manera se suporten les emocions negatives i ens ajustem a la quarentena.

4. Aclimatació

Ací les noves rutines s’afermen. Les persones comencen a fer front a l’avorriment o la desídia davant el contacte familiar, que es veu forçat. A mesura que s’exploren noves activitats, es comencen a descobrir els aspectes positius de la nova situació.

5. Resistència

En aquesta fase el temps de quarentena ja és prolongat. Amb el pas del temps, les restriccions de moviment afecten directament l’estat d’ànim i relacions. A més, aquests sentiments fan que la incertesa cresca, ja que no hi ha notícies sobre quant més durarà la quarentena.

6. Alleujament

Aquesta etapa presenta esperança i alleujament per l’obertura d’alguns negocis. Això fa que es puga veure la llum al final del túnel, ja que hi ha indicis que el confinament està arribant a la seua fi. En general, les persones se sents alleujades i felices davant la possibilitat de reprendre la seua vida amb normalitat.

7. Temor

Després de la fase d’alleujament, el temor ve davant la preocupació de la seguretat en el treball, les conseqüències econòmiques d’aquesta crisi, etc. És aquest moment, els efectes de la quarentena comencen a ser evidents. Malgrat que ja ha acabat, la quarentena pot provocar efectes negatius a nivell emocional.