España continuará en estado de alarma hasta el 7 de junio
El presidente del Gobierno, @sanchezcastejon , responde a los grupos parlamentarios que han defendido su postura ante el Pleno sobre la prórroga del estado de alarma para hacer frente a la crisis sanitaria ocasionada por el #COVID19.

El Ple del Congrés s’ha reunit hui per a votar la cinquena pròrroga de l’estat d’alarma. Encara que en un primer moment es parlava d’una ampliació de 35 dies, finalment la nova pròrroga serà fins al 7 de juny.

Encara que hi havia dubtes sobre si aconseguiria tirar avant, abans de la votació ja s’ha sabut la seua aprovació. El PSOE ha obtingut aquest matí el suport de Ciutadans, el PNB i Coalición Canaria, vots necessaris per a la pròrroga. A això s’ha sumat Más País, Teruel Existe i el PRC.

Per contra, el líder del Partit Popular, Pablo Casado, s’ha posicionat en el no. Casado ha defensat acabar amb l’estat d’alarma. En el seu lloc ha proposat imitar els models de gestió d’Alemanya, França o Itàlia i aprovar mesures que ajuden en la gestió de la pandèmia. De la mateixa manera, Vox ha insistit a no prorrogar assegurant que ja no és un estat d’alarma  sinó “un estat d’excepció”.

MÉS PODER PER A SALVADOR ILLA

En aquesta nova sol·licitud, s’habilita al ministre de Sanitat, Salvador Illa, a concretar les mesures que hagen d’aplicar-se en el procés de desescalada. La progressió de les mesures, o la seua regressió, es determinarà en funció de diversos indicadors. Aquests paràmetres seran tant sanitaris i epidemiològics, com a socials, econòmics i de mobilitat. A més, aquestes mesures podran aplicar-se en àmbits territorials concrets. Així, podrà ser la província, l’illa o una altra unitat territorial de referència en el procés de desescalada.

Igual que en la pròrroga anterior, es preveu que el Govern puga acordar amb cada autonomia la desescalada. Podran modificar, ampliar o restringir les unitats d’actuació durant el desconfinamiento. Es contempla la llibertat de circulació de les persones, les mesures de contenció i les d’assegurament de béns, serveis, transports i proveïments, amb la finalitat d’adaptar-les millor a l’evolució de l’emergència sanitària en cadascuna d’elles.