Fernando Grande-Marlaska durante el anuncio del cierre de fronteras terrestres.
Fernando Grande-Marlaska durante el anuncio del cierre de fronteras terrestres.

El Govern ha decretat el restabliment dels controls de les fronteres terrestres en el marc les mesures de contenció del COVID-19. Aquesta mesura entrarà en vigor a les 00.00 hores de la nit d’aquest dilluns i es prolongarà mentre dure l’Estat d’Alarma.

Així ho ha anunciat el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska. L’objectiu d’aquesta mesura és protegir la salut i seguretat dels ciutadans i contenir el coronavirus.

A partir de mitjanit sol es permetrà l’entrada en territori nacional per via terrestre a ciutadans espanyols, persones residents a Espanya, treballadors transfronterers i aquells que acrediten causes de força major o situació de necessitat.

La resolució assenyala que aquesta restricció no s’aplicarà al transport de mercaderies “amb la finalitat d’assegurar la continuïtat de l’activitat econòmica i de preservar la cadena de proveïment”. La mesura tampoc afecta al personal estranger acreditat com a membre de les missions diplomàtiques, oficines consulars i organismes internacionals situats a Espanya, sempre que es tracte de desplaçaments vinculats a l’acompliment de funcions oficials.

S’activa d’aquesta forma l’article 28 del Codi de Davanteres Schengen, que permet restablir temporalment els controls a les fronteres interiors en situacions com l’actual.

PROTECCIÓ DE LA SALUT

El restabliment de les fronteres terrestres s’adopta davant la necessitat de “habilitar la possibilitat de restringir aquells moviments de persones que no vagen a poder tenir continuïtat fins al punt de destinació programada, bé per resultar incompatibles amb les mesures adoptades dins del territori espanyol, bé per no ser possible la seua continuació en o cap a altres territoris”.

També s’ha tingut en compte, en el marc de les labors de contenció del virus, la necessitat de “donar preferència a moviments més urgents de persones o mercaderies.”

COORDINACIÓ AMB LA UE

La decisió serà comunicada als organismes responsables de la Comissió Europea, a la resta d’Estats membres de la Unió Europea i als Estats associats a Schengen.

Aquest matí el ministre ha participat en una reunió per mitjà de videoconferència amb els ministres de l’Interior i de Sanitat de la resta de països de la Unió Europea,  on ha anunciat la intenció d’Espanya de restablir els controls a les seues fronteres terrestres.

En la reunió també han participat la comissària d’Assumptes d’Interior, Ylva Johansson; la de Salut i Seguretat Alimentària, Stella Kyriakides; i el de Gestió de Crisi, Janez Lenarčič.