Este matí s’han presentat els sis guanyadors de la 30 edició dels Premis Rei Jaume I. Durant prop d’una hora, els guardonats han explicat el seu treball i principals línies d’investigació, primer en roda de premsa per als mitjans de comunicació valencians i després en un col·loqui davant nombrós públic.
Els premiats, que rebran formalment el guardó el dimecres 7 de novembre en la Llotja dels Mercaders de València de les mans de Felipe VI, han participat en una xarrada oberta al públic que ha comptat, des del seu inici fa sis anys, amb una gran assistència d’estudiants i professors universitaris, així com de representants del món de l’empresa.
Els guardonats consideren que no s’inverteix prou en investigació. De fet, tots destinaran el premi a projectes d’investigació: des de la creació d’una càtedra universitària de sostenibilitat, a la recuperació del talent, passant per invertir en les universitats respectives per a mantindre projectes.
L’actualitat a anàlisi pels premiats: salut, medi ambient i economia
En la roda de premsa, la doctora Dolores Corella (Premi Investigació Mèdica) ha explicat que el canvi en el nostre estil de vida està darrere de l’augment espectacular de casos d’obesitat infantil. Es dorm menys i s’ha perdut la dieta mediterrània.
Íñigo Losada (Premi Protecció del Medi Ambient), per part seua, i preguntat si els últims episodis de fortes tempestes són atribuïbles al canvi climàtic ha dit que no. Però que este tipus de fenòmens seran cada vegada més freqüents i duros. Més palpables al costat del mar, com en el cas del vessant mediterrani. Assegura que els fenòmens atmosfèrics que s’estaven donant cada 30 anys prompte passaran a fer-ho «cada cinc o fins i tot cada any», i més en zones com la Comunitat Valenciana. A més, en referent a la temperatura ha assenyalat que hi haurà canvis amb més «onades de calor» i una modificació «en l’estacionalidad de les precipitacions».
En matèria económica Xavier Freixas (Premi d’Economia) augura una reestructuració de la banca amb més ordenadors i menys personal, a més sobre el polèmic assumpte del Suprem i els impostos de les hipoteques ha assegurat que la incertesa repercutirà en els bancs i per tant en els consumidors.
L’empresari Enrique Silla (Premi Emprenedor), per part seua, ha destacat que no està gens content amb les mesures econòmiques adoptades pel govern central. Creu que penalitzen a les PIMES en posar-los molt difícil eixir a l’estranger i considera que es desincentiva la inversió en I+D. Per a Silla el gran problema radica que no hi ha una política econòmica a llarg termini, cada govern fa la seua generant enormes incerteses.
Enrique Silla, el valenciano que aplica la dieta detox en los vaqueros