La borrasca Denise azotará Valencia con viento, lluvias y tormentas
Dos chicas intentan controlar su paraguas, en pleno temporal. / EUDARDO PARRA (EUROPA PRESS)

El mal temps assotarà des d’aquest dilluns quasi tota la Península amb l’arribada de la borrasca Denise. Un total de 37 províncies han arrancat la setmana sota alerta taronja o groga per risc de fortes ratxes de vent, neu, fenòmens costaners, pluges i tempestes.

L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha avançat que els pròxims dies estaran marcats pel pas de diverses borrasques. A aquestes se sumaran sistemes frontals atlàntics associats fins al dimecres al migdia. Tot això donarà lloc a un episodi de pluges, vent fort i mal estat de la mar.

El dilluns i el dimarts, el pas d’un sistema frontal recorrerà la Península de nord-oest a sud-est. Afectarà també al final del dia a l’àrea mediterrània i deixarà pluges generalitzades en bona part de la Península i Balears. A l’interior nord de València s’esperen ruixats, més probables a partir de la vesprada quan podran anar ocasionalment amb tempesta.

La resta del dimarts i els dies següents, les precipitacions continuaran afectant la meitat nord-occidental peninsular. No obstant això, seran poc probables en el sud i àrea mediterrània. No es descarten precipitacions febles en l’extrem nord-oest de València.

D’altra banda, durant la nit del dilluns i el dimarts la cota de neu descendirà a 1300 m aproximadament, podent acumular-se al Pirineu central uns 20 cm de neu.

LA BORRASCA DENISE ACTIVA LES ALERTES PER VENT I ONATGE

El més rellevant de la borrasca Denise serà el vent i l’estat de la mar. El dilluns, es
preveuen ratxes de vent fort o molt fort (60-70 km/h) en bona part de la Península i Balears. Seran més intenses (70-90 km/h) en zones altes, litoral cantàbric i, a partir de la vesprada, en l’àrea mediterrània.

La Comunitat Valenciana estarà hui en alerta groga per vent de fins a 70 km/h. La primera zona a entrar en alerta serà l’interior de la província de València. Ja a la vesprada, l’alerta s’estendrà a tota l’autonomia i serà per partida doble. A les fortes ratxes de vent se sumarà el risc per fenòmens costaners. Bufarà vent de component oest de 50 a 60 km/h (força 7) mar endins amb ones de 2 a 3 metres.

Durant la matinada es complicarà la situació en la costa alacantina on es passarà a alerta taronja per risc important de fenòmens costaners. Es preveu vent de força 7 a 8 amb ones de 3 metres.

Conforma avanç el dimarts s’aniran desactivant les alertes de la costa i el litoral. No obstant això, l’interior de València i Castelló romandrà baix risc per vents que encara podran aconseguir fins als 80 km/h. Serà el dimecres al matí quan finalment es desactiven aquestes alertes. A partir de llavors el focus tornarà al litoral sud de València i a la costa alacantina on es registraran vents de 50 a 60 km/h. Ja al migdia es preveu un retorn a la normalitat amb estabilització del temps.