Padre

L’origen del Dia del Pare es remunta a 1924, any en què el president dels Estats Units, Calvin Coolidge, va establir comptar amb esta data de celebració nacional que venia guanyant acceptació des de 1909 gràcies a Sonora Smart Dodd.

Smart era filla d’un veterà de la Guerra Civil que havia hagut de fer-se càrrec dels seus sis fills després de perdre a la seua dona en l’últim part. Arran de la defunció va ser el mateix Henry Jackson Smart qui va prendre les regnes de la família per a cuidar i educar als seus fills en una granja de Washington. Anys després, la seua filla Sonora va tenir la idea de commemorar a tots els pares dels Estats Units en senyal de gratitud al seu igual que ja es feia amb el Dia de la Mare.

Encara que en un primer moment Smart va proposar celebrar este dia el 5 de juny, data de naixement del seu pare, esta elecció no va prosperar i va ser en 1966 quan el president Lyndon Johnson va establir que tindria lloc el tercer diumenge de juny.

Sonora Smart Dodd, impulsora del Dia del Pare als Estats Units.

En el cas d’Espanya la història és similar i es remunta a 1948, any en què una mestra de la Devesa de la Vila va organitzar a la seua escola una jornada honorífica per als pares de les alumnes que havien mostrat el seu desig de comptar amb la mateixa celebració que tenien les seues dones amb el Dia de la Mare. A causa de la religiositat de llavors es va optar per triar la figura de Sant Josep com a model de pare cristià i treballador celebrant una missa en el seu honor a la qual li va seguir el lliurament de regals manuals elaborats per les alumnes i un festival amb poesies, balls i representacions teatrals.

La idea va quallar i la pròpia mestra, Manuela Vicente Ferrero, va difondre la iniciativa pels mitjans de comunicació de llavors fins que va arribar a l’orella del director de Galerías Preciados, José Fernández Rodríguez, qui va realitzar la primera propaganda del Dia del Pare a través de la premsa i la ràdio de l’època.

La mestra Manuela Vicente Ferrero en una de les seues clases.

El Dia del Pare va anar guanyant acceptació per tota Espanya i es va quedar finalment en el dia de Sant Josep, una data molt volguda i consagrada a València on es realitza la tradicional Cremà amb la que s’acomiaden les Falles.

Igual que succeeix ací, hi ha més països i ciutats del món que segueixen la tradició espanyola i celebren el Dia del Pare cada 19 de març. Este és el cas d’Andorra, Ambéres (Bèlgica), Bolívia, Croàcia, Hondures, Itàlia, Liechstein, el Marroc, Moçambic, Portugal i la regió del Canton Ticino (Suïssa). Rússia per exemple és el primer país que celebra esta data cada any en commemorar el Dia del Pare el 23 de febrer i encara que la majoria del món ha adoptat el tercer diumenge de juny seguint el costum estatunidenc (l’Argentina, la Xina, França, Irlanda, Mèxic i Regne Unit, entre altres), hi ha països amb peculiaritats com Espanya que han optat per dies propis com a Dinamarca (5 de juny, Dia de la Constitució), Alemanya (Dia de l’Ascensió, 40 dies després del Diumenge de Resurrecció) o Tailàndia (5 de desembre, aniversari del Rei Bhumibol).

Cinco experiencias únicas para el Día del Padre

Cinco visitas guiadas para descubrir otras caras de Valencia