Una enfermera revela el drama de la antigua Fe:

“Si la seua edat es troba entorn als 70 anys d’ara en avant, la majoria de pacients ni són reanimables ni intensivables. Si a la nit tenen una saturació baixa, sabent com serà la seua destinació (la mort), no es torna a entrar a aqueixa habitació fins a les 7 del matí”; “una gran part d’ells estan lligats. Sí, heu llegit bé, lligats. La justificació és que estan desorientats, es lleven la via i no donem a bast”.

Aquestes són algunes de les frases més impactants de la carta escrita per una infermera anònima que durant els últims dies ha donat la volta en les xarxes socials i que ara ha arribat a les mans de la Fiscalia i del jutjat d’Instrucció 21 de València.

La treballadora de l’antiga Escola d’Infermeria de l’Hospital La Fe de Campanar relata algunes de les suposades brutalitats viscudes dins de l’àrea COVID durant els últims mesos de la pandèmia.

AIGUA FREDA, MALA OLOR I MATERIAL TRENCAT

Les condicions que tenen ací són de misèriaNo tenen aigua calenta per a dutxar-se; els telefonillos no funcionen i sonen en el control d’infermeria però no pots comunicar-te amb ells. Has d’imaginar-te el que els passa. A més, s’entra a les sales COVID segons la valoració subjectiva i el cansament de cada professional”, explica el testimoniatge.

La infermera assenyala la gravetat de no comptar amb telefonillos en condicions. “Ha succeït més d’una vegada que al pacient li ha passat una cosa greu. Per no poder avisar-nos no ens hem assabentat. El pacient ha acabat en el sòl mort i ni nosaltres sabíem quant temps havia estat així“, relata.

A l’aigua freda i el trencament dels telefonillos se sumen les condicions de les habitacions. Aquestes es descriuen com a “minúscules” i amb llits “de no se sap quin any”. A més, hi ha un tercer problema: l’olor. “Hi ha un fem on es tiren els bolquers i travessers i no hi ha ventilacióNo us podeu imaginar l’olor que hi ha ací dins i el carregat que està l’ambient”.

VERITAT O MENTIDA?

L’anonimat de la carta i l’avís de Whatsapp sobre la quantitat de vegades que s’ha reexpedit el pdf ha posat en dubte les declaracions de la infermera. El cap de setmana, la Conselleria de Sanitat va emetre un comunicat per a desmentir la situació. A més, el seu responsable, Ana Barceló, va reafirmar el dimarts en roda de premsa que no constava cap queixa en el Servei d’Atenció al Pacient sobre aquest tema.

No obstant això, des del diari digital L’Espanyol han contrastat el testimoniatge. Van assegurar haver parlat amb personal sanitari del mateix centre i familiars de pacients ingressats que van corroborar l’escrit de la infermera.

LA CARTA ARRIBA Al JUTJAT

Dissabte passat, el diputat popular José Juan Zaplana ja va presentar una denúncia sobre els fets. Poc després, l’associació Defensor del Pacient va fer el mateix davant la Fiscalia, la qual va anunciar l’obertura d’una investigació. No obstant això, després de conèixer que el jutjat d’Instrucció 21 de València estava indagant aquests fets, la denúncia de l’associació va ser remesa a aquests.

Ara és el jutjat d’Instrucció 21 de València qui investigarà l’atenció dels pacients de l’hospital. La jutgessa ja ha sol·licitat diversos informes a la Conselleria per a esclarir les suposades irregularitats.