DANA
-FOTODELDIA- GRAFCVA7372. PILAR DE LA HORADADA (ALICANTE), 13/09/2019.- Un miembro de los servicios de rescate cruza en moto acuática la salida del túnel de la AP-7 a la altura del municipio alicantino Pilar de la Horadada donde han tenido que ser rescatados varios conductores este viernes. EFE/MORELL

La Direcció General de Protecció Civil i Emergències del Ministeri de l’Interior, d’acord amb les prediccions de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), reitera la alerta per precipitacions, neu i tempestes.

Les pluges més importants, molt probablement fortes i persistents, s’esperen en la meitat nord de la Comunitat Valenciana. També en el sud de Catalunya, Terol i altres zones del quadrant nord-est peninsular i Balears.

El descens tèrmic serà notable o extraordinari en gran part de l’àrea peninsular, provocant nevades de més de 20 cm.

És molt probable que al llarg del dimarts la DANA (Depressió Aïllada en Nivells Alts) es desplace cap al golf de Cadis. Les precipitacions més intenses correspondrien a àrees de l’est i nord-est peninsular, desplaçant-se a l’entorn de l’Estret i Andalusia occidental el dimecres. Durant la matinada del dimarts és probable que continuen les precipitacions molt intenses en zones de Castelló, Tarragona i entorns dels sistemes Ibèric i Central.

Recomanacions amb pluges intenses

 • Si va conduint, disminuïsca la velocitat, extreme precaucions i no es detinga en zones de gran quantitat d’aigua.
 • Si ha de viatjar, procure circular preferentment per carreteres principals i autopistes.
 • En cas de tempestes sobtades i pluges intenses, s’ha de tenir en compte el lloc on s’aparquen els vehicles. El ràpid ascens del nivell de les aigües pot danyar els vehicles aparcats sobre zones inundables i arrossegar-los.
 • Si comença a ploure de manera torrencial, pense que existeix risc d’inundació.
 • No travesse amb el seu vehicle ni a peu els trams inundats perquè desconeix el que pot haver-hi davall de l’aigua. No intente salvar el seu automòbil enmig d’una inundació.
 • Si es troba en el camp cal allunyar-se dels rius, torrents i zones baixes de vessants i pujols, evitant travessar guals inundats. Igualment, ha de dirigir-se als punts més alts de la zona.
 • El difícil pronòstic dels fenòmens tempestuosos aconsella mantenir-se informat en tot moment de la possible evolució dels canvis meteorològics.

Amb risc de tempestes

 • El perill de les tempestes per a les persones es produeix, fonamentalment, en camp obert. No obstant això, en els nuclis urbans també hi ha perill de caiguda de llamps. És convenient col·locar-se prop dels edificis per a protegir-se. En els habitatges s’aconsella evitar els corrents d’aire. Si va conduint, un vehicle tancat pot ser un bon refugi.
 • Si la tempesta el sorprèn en el camp, evite córrer i romandre en llocs elevats, com els alts dels pujols, crestes o divisòries. No es refugie sota els arbres i allunye’s de filats i objectes metàl·lics.

Amb la previsió de neu

 • Si és imprescindible viatjar per carretera, ha d’anar molt atent i tenir especial cura amb les plaques de gel.
 • Informe’s de la situació meteorològica i l’estat de les carreteres. Extreme les precaucions, revise el vehicle i atenga les recomanacions de Trànsit.
 • Revise els pneumàtics, anticongelant i frens. A més, cal tenir la precaució d’omplir el depòsit de la gasolina i portar pneumàtics d’hivern o cadenes.
 • És útil portar roba d’abric i un telèfon mòbil amb bateria de recanvi i/o carregador d’automòbil.
 • Si està atrapat en la neu, s’aconsella romandre en el cotxe amb la calefacció posada, renovant cada cert temps l’aire. Cal vigilar que el tub d’escapament no estiga obstruït per a evitar que els gasos penetren a l’interior.
 • En cas de quedar-se aïllat i necessitar ajuda, no intente resoldre la situació per si mateix. Tracte d’informar d’aquest fet i, llevat que la situació siga insostenible, espere assistència.