L’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències activa un dispositiu especial de Setmana Santa que inclou el reforç en un 9% dels torns del personal del telèfon d’Emergències 112 i la intensificació de la vigilància de superfície forestal i adopció de mesures dissuasòries per a evitar incendis forestals, segons ha afirmat el director de la citada agència, José María Ángel.

El director de l’Agència ha afirmat que “són dies de molt moviment en les carreteres i de gran afluència de persones a zones d’esplai, en les nostres costes i als parcs naturals de la Comunitat Valenciana i, per tant, cal augmentar la vigilància però també demanem als ciutadans molta precaució i responsabilitat per a evitar riscos com a accidents de trànsit, incendis o rescats en la muntanya, etcètera”.

Ángel ha afegit que aquesta sèrie de mesures especials començaran a aplicar-se a partir d’aquest dijous i es perllongaran fins al 9 d’abril, a través de la coordinació, des del Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat, de més de 800 efectius dels diferents organismes que integren l’operatiu de prevenció i extinció d’incendis.

Centro de Coordinación de Emergencias de la Generalitat,

D’altra banda, el reforç dels torns de treball de la sala d’atenció de trucades del 112 és coincident amb l’engegada de l’operació especial de la Direcció General de Trànsit (DGT) que preveu prop de dos milions de desplaçaments de vehicles a la Comunitat i, en aquest sentit, “els ciutadans valencians i els turistes que ens visiten i que utilitzen el telèfon 112 podran ser atesos amb la màxima celeritat”.

Cal recordar que el telèfon “112 Comunitat Valenciana” és el telèfon d’emergències vigent a nivell europeu, conegut pels turistes que visiten el territori valencià, i que atén les trucades en castellà i valencià, però també en anglès, francès i alemany, les 24 hores ininterrompudament.

Entre les mesures planificades de vigilància s’inclouen diversos vols diaris que recorreran tota la Comunitat durant dues o tres hores en funció del nivell de risc d’incendis, llevat que les aeronaus no puguen volar a causa de les condicions meteorològiques adverses o estiguen participant en incendis forestals actius.

Pel que fa a les mesures dissuasòries, el director de l’Agència ha afegit que es prohibeixen les cremes de restes agrícoles o forestals de qualsevol tipus de cañar, carrizal o matoll lligat a aprofitament ramader i les activitats de destil·lació de plantes aromàtiques que es realitzen en una superfície inferior a 500 metres de terreny forestal.

Precaució, responsabilitat i col·laboració

José María Ángel ha insistit a l’hora d’apel·lar a la “precaució, responsabilitat i col·laboració ciutadana, tan important, per exemple, quan es tracta d’avisar sobre un possible incendi, ja que la trucada primerenca al telèfon d’emergències 112 avisant de la detecció d’un fum és la via d’entrada més eficaç per a mobilitzar els recursos de forma immediata”.

Finalment, el director de l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències ha recordat que els ciutadans poden disposar d’informació actualitzada sobre els nivells de preemergencia per risc d’incendi forestal en la pàgina web i en el compte de twitter @gva112. També ha insistit en la necessitat que en cas de produir-se alguna emergència se seguisquen fonts oficials i s’eviten els bulos en xarxes socials.