Els negocis més antics de València, alguns d’ells con centenars d’anys d’història, estan al límit. Alguns ja han baixat la persiana, uns altres subsisteixen gràcies a la venta online. Les ajudes no somni suficients i el tancament d’aquests locals suposa una pèrdua del patrimoni cultural de la ciutat.

Vaguem pel centre de València. Aquell barri històric i bulliciós, està desapareixent. El cessament de l’activitat ha sigut una barrera que no tots han aconseguit superar. Els comerços tradicionals, assentats en el barri durant dècades, estan baixant la persiana.

L’hostaleria es porta la major partida d’ajudes econòmiques, deixant a l’ombra un altre tipus de locals que estan completament desprotegits. Aquells que sí han percebut ajudes ens conten que no són suficients.

L’absència de turistes és un altre dels motius principals de la fallida. Molts d’ells, vivien del turisme. Fins als artesans i els comerços més antics s’han acollit a la venda online com a únic salvavides. Ventalls Vibenca, és un d’ells. Una alternativa, que no serveix per a rescatar a tots d’una situació extrema i que, lamentablement, acaba, així.

La pandèmia passarà i tornarem la normalitat, però les cicatrius seran irreversibles. Entorns com el barri del El Carme, podrien perdre la seua identitat i , la ciutat, el seu patrimoni cultural.