Eleccions 2019: Vot per correu i com sol·licitar-ho

El termini de sol·licitud ja està obert i pot realitzar-se gratuïtament en tres senzills passos abans del 18 d'abril

Voto

La Comunitat Valenciana viurà per primera vegada en la història de la democràcia una doble jornada electoral amb la convocatòria de comicis generals i autonòmics. Serà el pròxim 28 d’abril quan els valencians tinguem esta cita amb les urnes, una data que coincidirà en un cap de setmana de festa per a la ciutat de València i és que coincidirà amb el pont de Sant Vicent Ferrer (dilluns 29 d’abril) i seran molts els que puguen allargar fins al dimecres 1 de maig amb motiu del Dia del Treballador.

Amb un pont de tres dies, i fins i tot un macropuente de cinc jornades per als més afortunats, no és d’estranyar que siguen molts el que enguany recórreguen al vot per correu però com se sol·licita i quins són els terminis a seguir?

Segons la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG) el termini de sol·licitud del vot per correu (pas 1) arranca el dia de la convocatòria d’eleccions, el passat 5 de març, fins al desè dia abans de la votació, és a dir, el 18 d’abril. Una vegada sol·licitat, l’interessat rebrà la documentació necessària (pas 2) a partir del dia trenta-quatrè des que es va demandar el vot i fins a sis dies abans de les eleccions, pel que això arribarà als domicilis entre el 8 i 21 d’abril. Finalment, esta documentació haurà de remetre’s a Correus (pas 3) fins al 25 d’abril, tres dies abans dels comicis.

Els passos a seguir si es vol votar per correu sent resident a Espanya són:

   1. Acudir a una oficina postal de Correus per a sol·licitar els impresos de vot per correu, emplenar i lliurar. Per a això és necessari acudir amb el D.N.I, permís de conduir o passaport (s’acceptarà la presentació d’aquests documents encara que estiguen caducats, però han de ser els originals, en cap cas fotocopies).
     • Termini: fins al 18 d’abril.
   2. Després d’aquest procés, la Delegació Provincial de l’Oficina del Cens Electoral envia al sol·licitant la documentació necessària per a votar sense acudir a les urnes. Es tracta d’un enviament certificat, és a dir, ha d’haver-hi algú en l’habitatge per a arreplegar aquest sobre però si es produeixen dos intents fallits de lliurament es deixa un avís per a la seua recollida en l’oficina postal corresponent.
     • Termini: del 8 al 21 d’abril.
   3. Rebuda la documentació, el sol·licitant ha de tornar a l’oficina de Correus amb el sobre oficial en el qual s’ha inserit la papereta tancat. A més, s’haurà de presentar el certificat d’inscripció en el cens electoral perquè l’oficina puga tramitar l’enviament que és de caràcter gratuït.
     • Termini: fins al 24 d’abril.

Puig adelanta las elecciones autonómicas al 28 de abril

Pedro Sánchez convoca elecciones generales para el 28 de abril