barracones

800.000 alumnes han començat esta setmana les classes. Un inici de curs que arranca amb dos reptes per a la Conselleria d’Educació: l’eliminació definitiva dels barracons i l’universalitat de l’escolaritat per als xiquets de 2 anys.

El Secretari Autonómic d’Educació i formació professional, Miguel Soler, que va ser entrevistat al programa 7alDia, ens dona les claus per superar amb nota estes matèries en l’àmbit educatiu.

  • 20.000 alumnes han començat el curs 2019-2020 en barracons, podem dir que açò és l’assignatura pendent de l’administració?

En quant a les infraestructures educatives, efectivament els barracons és una matèria pendent però hem de recordar que quan arribarem a la Generalitat hi havia 19.000 alumnes en barracons, en l’actualitat hi ha 12.000, per tant s’ha reduit en 7.000 el nombre. El que està clar és que no anem a parar fins que no hi haja cap xiquet i xiqueta que no estiga en instal·lacions dignes. Però hem de tindre en compte que sempre hi haurà barracons quan es porten a terme obres en els centres educatius, el que no té sentit són els barracons estructurals.

  • Per tant, quants alumnes han deixat enguany eixos barracons estructurals?

Enguany hi ha 2.109 alumnes en centres nous que estaben integrament en barracons i hi han altres 7 que estan en construcció en estos moments. Aixó significa que dels 8.000 alumnes que estaben en centres integrament en barracons hui queden la meitat, 4.000 alumnes aproximadament. La resta están en barracons parcials, centres que compten amb alguna aula o espai específic en estes instal·lacions.

  • Hi ha, per tant data, per a possar fi a este problema?

De les 537 actuacions que están delegades en ajuntaments per a construir, modificar, ampliar i rehabilitar centres, més els que du a terme la Conselleria; calculem que en 4 anys tot el que eren els barracons estructurals hauran desaparegut i el únics que hi restaran són els que van associats a obres.

Per tant, la posada en marcha del Pla Edificant ha estat el instrument definitiu per a que desaparega eixe problema com a element real de problemática en la educació.

baracones

  • Altra de les banderes que s’ha marcat Educació és l’escolaritat dels xiquets de 0 a 3, què ens pot dir?

L’escolarització de 0-3 anys és molt important per a la conciliació de la vida laboral i familiar, com per a la socialització dels xiquets i xiquetes, i sobre tot a partir dels 2 anys és un element més que contrastat que tot el proces d’ensenyament i aprenentatge té un efectes positius al llarg dels següents anys.

  • En quines actuacions és concreta?

Hem fet la combinació d’aules de 2 anys en centres públics d’infantil i primaria que tenien espai per fer un aula com cal, més el canvi de concepte del bo infantil. En 2015 era una ajuda lineal per a xiquets i xiquetes de 2 anys de 60 euros al mes per a totes les familias, ha canviat a una ajuda proporcional al nivell de renda i l’hem ampliat. Enguany el mínim que reben les families són 90 euros en comptes de 60, i el màxim 180 en funció de la renda. La combinació de bono infantil, més les aules de 2 anys, més el salt més important que es va donar l’any passat que es que totes les aules de 2 anys de les escoles infantils municipals són gratuïtes. Enguany tenim 15.000 places gratuïtes per als 2 anys, i el compromís per al govern del Botànic 2 en esta legislatura es que al acabar-la totes les families que tinguen un xiquet de 2 anys tindrán un aula gratuïta, bé a través de les aules dels centres, de les escoles municipals o del bo infantil que cobrirà el 100% de les despeses.

  • Per tant, som pioners en l’escolaritat de 0-3 en la Comunitat Valenciana?

En tota Espanya ha baixat aproximadament 50.000 alumnes menys de 0-3 en estos anys, producte de la baixada de la natalitat, i nosaltres hem crescut en 8.000 en comptes de baixar en 5.000 que seria la nostra part proporcional. Per aixó este asumpte és un dels que ens té més orgullosos del que es va fer durant la pasada legislatura i anem a continuar durant la propera.