Las dudas del plan de Navidad: cómo controlarán los viajes o qué documentos podrán solicitarse

El Consell Interterritorial acordava aquest dimecres un conjunt de mesures per a regular la celebració del pròxim Nadal. L’objectiu és garantir la seguretat i el control de la pandèmia procurant el menor impacte en el desenvolupament de les festes.

Les restriccions es plantegen en un escenari en el qual la situació epidemiològica té una tendència descendent. No obstant això, les situacions són diferents en cada autonomia pel que podran variar les mesures i adaptar-les segons les necessitats sanitàries.

Encara que avui dia tota la població coneix quines seran les mesures de Nadal, són moltes els dubtes que s’han plantejat.

Com serà la mobilitat per Espanya?

L’acord assenyala que entre el 23 de desembre i el 6 de gener les autonomies faran efectiva la limitació de l’entrada i eixida. Només es permetrà viatjar per alguna de les excepcions ja assenyalades en el decret de l’estat d’alarma. No obstant això, se suma la possibilitat d’acudir als llocs de residència habitual de familiars o afins.

Per tant, no es podrà viatjar per turisme ni per a anar a una segona residència que estiga fora de l’autonomia en la qual es resideix. Sí que es podrà anar a una segona residència si és per a celebrar el Nadal amb familiars o afins de la zona.

Què considera el Govern com a “afins”?

El ministre de SanitatSalvador Illa, va ser preguntat sobre aquest tema durant la roda de premsa. Aquest va explicar que són aquelles persones amb les quals hi ha una “afectivitat especial” malgrat no haver-hi “vincle familiar”.

Quina serà la documentació necessària per a viatjar?

De moment el Ministeri no contempla cap documentació. Illa va apel·lar a la responsabilitat ciutadana i va assegurar que no s’ha definit un justificant concret.

Una autonomia podria negar-se a obrir les seues fronteres?

Sí, les comunitats autònomes podran establir un tancament perimetral per complet si la situació epidemiològica el requereix. A més, cal destacar que el que es preveu en l’apartat de mobilitat no serà aplicable a Canàries ni Balears a causa de les característiques pròpies de la insularitat. En aquests territoris es disposaran de les mesures que resulten oportunes i s’anunciaran pròximament.

Si visc fora d’Espanya puc tornar?

Tornar a Espanya per Nadal sí que serà possible. Els viatgers procedents de països en risc (consulta ací la llistahauran de venir amb una PCR negativa. Aquesta haurà de fer-se en les 72 hores prèvies al viatge.

I què passa si vull viatjar a l’estranger?

En cas de ser un resident a Espanya i voler viatjar a l’estranger serà factible. No obstant això, accedir a cada país dependrà de les normes de la destinació al qual es vol anar. Per això, abans de planejar un viatge es recomana consultar la regulació de l’Estat al qual s’acudirà.

Quines són les multes per incomplir amb la mobilitat?

Segons està establit, incomplir amb la normativa d’entrada i eixida sense causa justificada pot comportar multes de 100 a 600.000 euros. La quantia depèn de la gravetat i la reiteració.

Els xiquets comptabilitzen en les reunions familiars?

Sí, totes les persones presents sumaran. Tal com estableix el pla de Nadal, no es podrà sobrepassar el màxim de 10 persones en les dates assenyalades llevat que es tracte de convivents. Aquestes són tant el 24, 25 i 31 de desembre com l’1 de gener. La resta de dies el màxim de persones reunides serà el número determinat per cada autonomia. En el cas de la Comunitat Valenciana és de 6 persones.

De quants nuclis familiars poden ser les reunions?

Sanitat no ha establit un número concret. Es recomana que siga del mateix grup de convivència o un màxim de dos. No obstant això, es tracta d’una recomanació i no d’un deure.

Què succeeix amb el dia de Reyes?

Tant la nit de Reyes (5 de gener) com el dia de Reyes en si (6 de gener) no s’han marcat com a dates assenyalades. Per tant, en els dos casos s’haurà de complir amb les restriccions de cada comunitat autònoma i no podran reunir-se 10 persones.

A quina hora cal tornar a casa cada nit?

Quant a la mobilitat nocturna en les nits del 24 i 31 de desembre el toc de queda podrà fixar-se de 01.30 a 06.00 hores. El document assenyala que la mobilitat a aqueixes hores només serà per a permetre el retorn al domicili. En cap cas s’utilitzarà aquesta ampliació horària per a desplaçar-se a trobades socials.

Es podran organitzar esdeveniments nadalencs?

Els esdeveniments nadalencs organitzats entre el 23 de desembre i el 6 de gener no es permetran si suposen una elevada afluència de públic. Únicament podran realitzar-se si es garanteix complir amb el que s’estableix en el document de “Recomanacions per a esdeveniments i activitats multitudinàries en el context de nova normalitat per COVID-19 a Espanya”.

És possible organitzar menjars o sopars nadalencs en restaurants?

Sí però complint amb el nombre màxim de persones reunides. Els establiments hostalers seguiran les normes d’aforament i prevenció. Es recomana també reforçar el missatge de fer ús de la màscara quan no s’estiga menjant ni bevent. A més, aconsellen evitar menjar del mateix plat.

Puc menjar castanyes o beure xocolate calent al carrer?

No, està prohibit. El document arreplega que es prohibeix menjar i beure en la via pública. Únicament és possible fer-ho en els espais condicionats per a això com les terrasses de bars o restaurants.

Està permès assistir a la Missa del Gall?

Sí, la tradicional Missa del Gall podrà celebrar-se la nit del 24 de desembre però haurà d’acabar abans del toc de queda (01.30). També haurà de complir amb l’aforament que establisca cada autonomia per als actes religiosos. Per contra, les parròquies no podran celebrar adoracions que comporten bes o un altre tipus de contacte a figures del Xiquet Jesús o altres sants.

Hi haurà cavalcada dels Reis Mags?

El document de Sanitat incideix en què han d’evitar-se esdeveniments que suposen «situacions d’elevat risc de transmissió». El Ministeri considera que és preferible no celebrar cavalcades aquest Nadal encara que dependrà de cada administració. En el cas de la Comunitat Valenciana ja es va anunciar que se seguiria la línia dictada per Illa en aquest aspecte recomanat no celebrar cavalcades. Des del Govern consideren més avantatjós celebrar esdeveniments estàtics on puga controlar-se l’aforament o retransmetre per televisió.

Podran visitar-se mercats ambulants nadalencs o pesebres?

Sí, sempre que es respecten els aforaments. En aquest Nadal els aforaments per a accedir a pesebres o concerts de Nadal seran del 50%. També s’haurà de garantir la distància de seguretat per a evitar aglomeracions. Respecte als mercats ambulants nadalencs, sí que es podran realitzar i a València ja ha començat. La seua instal·lació haurà de ser sempre a l’aire lliure i establir aforaments per a assegurar les distàncies.

Es correrà la Sant Silvestre de 2020?

Encara que en un primer moment es va dir que cada localitat podria decidir aquest aspecte, ara la situació ha canviat. El Govern ha prohibit la celebració de grans esdeveniments esportius. En el seu lloc ha recomanat que es realitzen modalitats de participació virtual. Per tant, enguany serà impossible veure córrer la tradicional Sant Silvestre en les diferents ciutats espanyoles. En el cas de València aquesta competició ja s’havia cancel·lat.