lluvia
GRAFCVA7053 Alicante 27/08/2019.-Un hombre se queja ante el agua lanzada por un vehículo a su paso por una calle de Alicante tras la lluvia caida este medio día en la ciudad.EFE / Manuel Lorenzo

La Comunitat Valenciana ha registrat un dels mesos d’agost més càlids i plujosos dels últims 40 anys. En aquest passat mes la pluja acumulada ha sigut de quasi el doble que la de la mitjana climàtica del període 1981-2010, segons les dades de l’Agència Estatal de Meteorologia.

La precipitació acumulada ha arribat a 37,8 litres per metre quadrat, quasi el doble que la de la mitjana climàtica dels últims 40 anys, la qual cosa permet qualificar el mes com molt humit, igual que els de 2017 i 2018.

Per províncies, la precipitació acumulada a Alacant és més de cinc vegades superior que la mitjana provincial d’agost; a València el superàvit és del 48% i a Castelló del 41.

A més de la pluja aquest agost passat serà recordat com un dels mesos més càlids amb una temperatura mitjana de 24,8 graus, 0,7 graus superior a l’habitual en aquest període

calor

El passat 9 d’agost es van registrar les temperatures més altes del mes amb valors per damunt de 42 graus en localitats de la província de València i Alacant, amb fins a 43,5 graus a Xàtiva; 43 a Sumacàrcer i 41,4 en l’Observatori de València, aconseguint el rècord de temperatura a València capital des que començaren les observacions a meitat del segle XIX.Al matí següent es van tornar a aconseguir rècords de temperatures mínimes més altes, amb 26,6 graus en l’aeroport de València, la nit més càlida registrada en aquest punt des que va començar els seus registres en 1966.

En l’anomalia mensual, el mes ha sigut més anòmal a l’interior, amb observatoris amb una mitjana superior a 1,5 graus respecte a la mitjana normal d’agost. Per contra, en el litoral les brises han suavitzat les temperatures, per la qual cosa l’anomalia tèrmica del mes és inferior a un grau.

Les dades conclouen que agost ha sigut sec en el 3% del territori, normal en el 14%, molt húmer en un terç i fins i tot extremadament húmer en zones del litoral d’Alacant 85%). En la resta, ha sigut humit.