En la celebració del Divendres de Dolor conflueixen un món de sentiments que els cristians viuen de manera intensa des del segle XII, encara que és a partir del segle XVIII quan l’Església li va donar una importància extraordinària, realitzant aquesta celebració dos dies abans del diumenge de Rams, coincidint amb el final de la quaresma.

Durant la cristiandat se centra en acompanyar a María, mare de Jesús, que ha patit moments molt dolorosos. Són set els dolors de la verge: quan va conèixer la profecia de Simeón que anunciava fets tan terribles, la duresa de la fugida a Egipte, l’ansietat pel Xiquet perdut, el sofriment del Carrer de l’Amargor, la immensa angoixa de la crucifixió, el descendimient de la creu i la sepultura de crist.

En els Poblats Marítims la celebració ve marcada per l’eixida al carrer de les «Doloroses«, algunes de les imatges més estimades de la Setmana Santa Marinera; i amb elles, la dels Granaders, que representen als antics soldats de l’Exèrcit espanyol que per la seua condició física i valentia ocupaven la primera línia de combat i escortaven a la Mare de Déu; i per això són els encarregats d’acompanyar i protegir el divendres de Dolor, amb orgull, a la Dolorosa.

Imatge de la Verge dels Dolors Coronada del Grao

La celebració es viu de manera intensa i diferent en cadascuna de les parròquies:

PARRÒQUIA DE SANTA MARÍA DEL MAR
La imatge de La nostra Senyora dels Dolors Coronada, ix en processó al voltant de les 20.30 hores.
La duració aproximada és d’una hora i mitja i en ella participa la Confraria de Granaders de la Verge dels Dolors Coronada.
La processó recorrerà el següent itinerari: Pl. Tribunal de les Aigües, Av. del Port, Crist del Grau, José Aguirre, Arquitecte Alfaro, Francisco Cubells, Ernesto Anastasio, José Aguirre, Salvador Gasull, Pl. Tribunal de les Aigües, Parròquia.

A les 23.30 hores tindrà lloc la Processó de les Pregàries, una processó d’una hora aproximada en la qual participa la Germanor del Santíssim Crist de la Palma, pel següent itinerari Pl. Tribunal de les Aigües, Reals Drassanes (Plaza Antonio Benlliure), José Aguirre, San José de la Vega, Francisco Cubells, Francisco Baldoma, Salvador Gasull.

Verge de la Soledat del Canyamelar

PARRÒQUIA DE NOSTRA SENYORA DEL ROSARI
A les 20.30 hores se celebrarà en el Canyamelar la Processó de nostra Senyora de la Soledat, processó d’una hora i mitja de duració en la qual participa la Real Confraria de Granaders de la Verge de la Soledat pel següent Itinerari: Pl. Església del Rosari, Rosario, Mariano Cuber, Escalante, Arxipreste Vicente Gallart, Barraca, Av. Mediterrani, Rosario, Pl. Església del Rosari. La imatge de La nostra Senyora de la Soledat estarà custodiada per membres de la Policia Local de València, Granaders d’honor perpetus.

Nostra Senyora dels Dolors del Cabanyal

PARRÒQUIA DE NOSTRA SENYORA DE LOS ANGELES
En la processó que comença al voltant de les 20.30 hores, participa la Corporació de Granaders de la Verge.
La imatge de nostra Senyora dels Dolors, serà portada a costal pel següent itinerari Pl. Església dels Àngels, Pintor Ferrandis, Pl. Verge de Vallivana, Los Angeles, Carlos Ros, Escalante, Remunta, Pedro Maza, Pl. de Nostra  Senyora dels Àngels. En la processó participaran els Clavaris d’Honor Fernando Giner, la Societat Agricultors de la Vega (SAV) per la defensa de les tradicions , a José Mª Chiquillo, per la difusió i promoció de la Ruta de la Seda; així com a la fallera major de València de l’any 2018, Rocio Gil Uncio.

Maria Santísima de las Angustias

PARRÒQUIA CRIST REDENTOR – SANT RAFAEL ARCÁNGEL
A les 23.00 hores en la Parròquia Crist- Redentor Sant Rafael Arcángel, té lloc la Processó dels Set Dolors de la Verge, una processó en la qual participa la Germandat de María Santísima de las Angustias amb la imatge de la Verge al peu de la Creu amb el següent itinerari:
C/ Reina,96 eixida de la Parròquia.
– Primer Dolor: Biblioteca Municipal Casa de la Reina, continuarà per Av. Mediterrani, José Benlliure.
– Segon Dolor: José Benlliure, encreuament amb Justo Vilar, José Benlliure.
– Tercer Dolor: José Benlliure, 114.
– Quart Dolor: José Benlliure, 91 i 92.
– Cinquè Dolor: José Benlliure, 65. Seguirà la processó per Arxipreste Vicente Gallart, Progrés.
– Sisè Dolor: Progrés, 87. Continuarà per Travessia Teatre, Pare Luis Navarro.
– Setè Dolor: Pare Luis Navarro 103, davant la seu social de la Germanor on finalitzarà la processó i quedarà Entronitzada la Imatge Titular.

Els clavaris de San Onofre granaders d’honor del Cabanyal