Els deu invents valencians que van aconseguir fer història

La recepta del refresc més famós del món es va idear a Aielo de Malferit encara que en un primer moment es va desenvolupar com a beguda alcohòlica

inventos

Encara que els invents valencians no són tan nombrosos si es parla a nivell global, en la Comunitat Valenciana sí que comptem amb l’existència de diversos productes que en el seu moment van aconseguir donar la volta al món i continuen consumint-se hui dia.

1. La Coca Cola

La beguda més famosa del món té el seu origen en el municipi valencià d’Aielo de Malferit, terra que a més va veure nàixer a Nino Bravo. Segons una investigació de la BBC, en 1880 es va crear una beguda alcohòlica coneguda com a Nuez de Kola-Cola. No obstant això, per a tractar de comercialitzar-la els seus representant van viatjar a un certamen de begudes de Filadèlfia on per accident van oblidar les mostres. Un any després, i de la mà de John Stith, la marca Coca Cola ja era una realitat amb el mateix sabor i color però sense alcohol. Després d’anys de plets l’empresa Kola-Cola va vendre la recepta a la nord-americana.

2. Tri Naranjus

Continuem amb els refrescos però aquesta vegada des del número 130 del carrer Sagunt de València. Va ser en este enclavament del ciutat on en 1933 el doctor Agustín Trigo va crear esta beguda a força de suc de taronja i gas. Anys després la beguda es va perfeccionar en eliminar el gas i comercialitzar-se en una botella amb forma de tres taronges de la qual va derivar el seu nom. Hui dia es comercialitza amb la marca Schweppes-Cadbury.

horchata3. L’orxata

Malgrat la fama internacional dels anteriors refrescos, l’orxata és sens dubte la beguda insígnia de València i en concret d’Alboraia. Segons compte una llegenda el nom va començar a usar-se en la Reconquesta quan Jaume I va arribar a la ciutat i en provar la beguda que li va oferir una dona va preguntar de què es tractava. La vilatana va explicar que era una llet de xufa al que el rei va exclamar, “Açò no és llet, açò és or, xata!“.

4. Olla expressa

Un dels artefactes culinaris més utilitzats en les cuines és la famosa olla expressa. Este recipient que permet cuinar més de pressa gràcies al seu tancament hermètic i al cuinat amb vapor d’aigua ho va inventar José Álix en 1919. Encara que Álix era aragonès, en 1925 va cedir els drets de comercialització a Camilo Bellvis, valencià.

5. La ràdio

A pesar que sempre s’ha dit que l’italià Guillermo Marconi va ser el creador de la ràdio en realitat el que va fer va ser millorar l’invent de Julio Cervera, natural de Sogorb. El valencià va crear en 1845 un va inventar un aparell que transmetia missatges de veu per mitjà de l’aire. En enviar el primer producte a Londres amb l’objectiu de desenvolupar-ho va ser Marconi qui es va adjudicar el sistema afegint unes millores que li van donar la fama.

6. El bàlsam labial

Vicente Calduch Solsona va ser el creador del “ungüent de Vila-real”, un bàlsam que es va crear per als llavis clivellats dels recol·lectors de taronges en 1880. Hui dia és la mateixa família qui controla els drets d’este producte anomenat ‘Suavina’ comercialitzat des dels laboratoris Calduch.

7. Paper de fumar

En 1764 una fàbrica d’Alcoi va començar a produir paper per a enrotllar-ho i col·locar el tabac en el seu interior. Fins llavors els fumadors recorrien a periòdics i artefactes similars per a consumir esta substància.

8. Ploma estilogràfica

Durant anys tots els homes de lletres depenien de l’ús de plomes i tinters per a escriure. Va ser Francesc de Paula qui va incorporar un depòsit de tinta a un tub de llautó amb un punter que permetera dosar-la i li va dir “ploma-font”.

9. La cavalcada dels Reis Mags

Alcoi és la primera localitat d’Espanya que va celebrar la primera cavalcada dels Reis Mags d’Orient en 1885, una tradició que hui dia es realitza en totes les ciutats del panorama nacional. Des de 2001 esta cavalcada està considerada una Festa d’Interès Turístic Nacional i des de 2011 està reconeguda com Bé d’Interès Cultural.

10. La Nancy

A pesar de que la Barbie és la nina estrela de tot el món, han sigut milions de xiquetes de tota Espanya les que cada Nadal han demanat aquest joguet procedent de la localitat alacantina d’Onil. El creador és Tino Juan, dissenyador de Famosa.

El restaurante Lateral desembarca en Valencia