nieve
La comarca de Els Ports en la primera nevada de noviembre.

Les masses d’aire fred del nord i nord-oest que han afectat aquests dies a la Comunitat Valenciana deixant-nos els dies més freds de 2019, s’han registrat temperatures gèlides, amb valors inferiors del que és habitual en aquesta època de l’any. Les mínimes, sobretot les registrades durant la matinada del dimarts 19 de novembre, han sigut 5 graus inferiors a la mitjana històrica registrada per l’Agència Estatal de Meteorologia.

De fet aquesta matinada a València ha registrat la nit més freda de tardor des de l’any 2007. En l’observatori de València la mínima d’avui ha sigut de 6.0 °C, no feia una nit tan freda en 2019 des del 25 de febrer quan els termòmetres van marcar 5.7 °C.

I és que aquest mes de novembre ha sigut un mes d’enormes contrastos, els primers dies de novembre va haver-hi mínimes tropicals, superiors a 20 °C, que eren 10 °C més altes que la mitjana normal per a després registrar valors 5 °C més baixos que el normal per a aquestes dates. Aquestes temperatures gèlides, al costat d’un passat hivern molt càlid, han fet que aquests dies siguen els més freds de 2019. En concret, i en la mitjana del territori, dissabte passat va ser el dia més fred des del passat 3 de febrer.

Matinada gèlida en la Comunitat Valenciana

Les temperatures mínimes de la passada matinada han patit un moderat descens generalitzat, de fins a set graus, i han arribat a 3,6 graus sota zero en zones de l’interior com Ademús i a prop de 6 graus en el litoral.

Segons l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), també s’han mesurat mínimes sota zero a Utiel, on el termòmetre ha arribat a -2,1 graus, Fontanars d’Alforins amb -1, Vilafranca amb -0,9, Fredes amb -0,8, Xalans i Castellfort amb -0,5, i Lliria amb -0,4.

A la província de Castelló també s’han mesurat 2 graus a Vinaròs, 4 a Sogorb i 5,3 en la capital castellonenca.

A la província de València, els termòmetres han marcat 2 graus a Manises, 3 a Xàtiva i 6 a Oliva, Polinyà del Xúquer i la capital valenciana.

A les comarques del sud, les mínimes han sigut de 0 graus al Pinós, 4 a Xàbia, 6 en la capital alacantina i la pedania il·licitana de l’Altet, i 7 a Rojals.