Hui 11.11 se celebra el Dia del Solter, una nova fita comercial que compta al nostre país amb molts seguidors a causa de la proximitat a les dates nadalenques. Espanya és un país molt apte per a l’entrada de tendències de consum a Europa, i en aquest sentit ha acollit de forma molt positiva aquesta iniciativa basada en una filosofia més individualista i hedonista, d’acord amb l’estil de vida de els singles, convida a tots, tant a solters com als quals no ho són, a regalar-se a si mateixos.

El Dia del Solter és una iniciativa sorgida a la Xina fa deu anys com a reacció d’un grup d’estudiants al Dia de Sant Valentín. Durant aquest temps s’ha convertit en un gran fenomen de consum que, promogut i impulsat pel Grup Alibaba, està consolidant la seua expansió a altres mercats.

Malgrat ser un fenomen incipient el nostre país és un dels mercats clau en l’11.11. De fet l’any passat, en 2018, Espanya va ser el segon mercat a realitzar més demanats en AliExpress, només per darrere de Rússia.

Segons l’informe elaborat per Bankinter Consumer Finance, el 11.11 i altres fenòmens nascuts durant l’última dècada, com el Black Friday o el Cyber Monday, estan canviant molt ràpidament les dinàmiques del consum. Aquests fenòmens estan vinculats a les transformacions que s’estan produint en el món modern, marcades per la creixent digitalització i la globalització, el sorgiment de nous models socials i familiars, així com per la rapidesa amb la qual canvien en els cicles econòmics, entre altres.

Pel que fa a Espanya, caldria sumar a tot l’anterior les característiques específiques del consumidor nacional, en general més impulsiu que el d’altres països europeus, la qual cosa ha propiciat que Espanya siga en l’actualitat una de les portes d’entrada a Europa de les tendències de consum.

Segons els experts en 3 anys aquest Dia del Solter s’haurà consolidat amb la mateixa força que altres iniciatives comercials importades com el Black Friday o el Ciber Monday.

Els singles, un col·lectiu a l’alça dinamitzador del consum

L’11.11, encara que ja és un moment comercial per a tota mena de consumidors, té el seu punt de partida en el single, terme que transcendeix al tradicional concepte de solter. Es tracta d’un grup a l’alça. Tal com reflecteixen les dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) corresponents a 2018, les famílies espanyoles són cada vegada més xicotetes i un 25,5% de les llars a Espanya està format per un únic membre.

Ser single és per a molts una nova manera de vida que encarna la filosofia del nou consumidor de l’era digital. Un perfil de consumidor que està cobrant cada vegada més importància com a dinamitzador del consum i que, en conseqüència, atresora un potencial de negoci molt important per a moltes empreses d’Espanya.

Segons les dades de l’IV Informe bankintecard, els singles gasten més (2.650 euros de mitjana anual amb targeta per persona en 2018, enfront de 3.034 euros de mitjana del conjunt dels consumidors), i són també els que més ràpid estan augmentat el seu percentatge de despesa, un 11,6% en tan sols dos anys (de 2016 a 2018).