Madre

Com cada primer diumenge de maig hui se celebra a Espanya el Dia de la Mare, una data que convida a reflexionar sobre la maternitat, la conciliació laboral o la corresponsabilitat en la llar. Amb motiu d’aquest dia, Groupon ha dut a terme una enquesta per a saber quina opinió tenen les dones espanyoles sobre els canvis i els reptes de la maternitat en el segle XXI.

Segons l’estudi de Groupon en el que han participat més de 1.000 dones espanyoles, el temps és l’actiu més preuat de les mares espanyoles, i potser precisament per això és un bé del qual manquen la majoria d’elles.

De fet, el 39% de les mares valencianes considera que a penes té temps per a si mateixa i que a vegades s’atabala. Al llarg del dia, el 40% de les mares valencianes afirma que dedica una hora per a si mateixa i el 25% només tenen entre una hora i dos a la setmana. Per al 26% de les mares el temps que es dediquen és suficient, però afirmen que els falten més minuts per a dedicar-se a si mateixa.

El temps en parella es limita

A més, les participants en l’estudi de Groupon, també afirmen que en algun moment del seu dia a dia troben a faltar el temps que tenien per a si mateixes abans de ser mares. En concret, el 30% de les valencianes considera que després de l’arribada dels fills es limita el temps en parella, l’oci i sobretot el temps per a elles.

A més, un 12% de les mares valencianes afirma que després de la maternitat ha patit fins i tot algun problema de salut com a estrès, ansietat i problemes musculars. Només el 25% no troba a faltar el temps que tenien abans de ser mare en la seua rutina diària.

Així mateix, el 35% de les mares afirma que està satisfeta amb el temps que disposa per a si mateixa i que s’organitza bé per a poder fer plans i activitats. D’altra banda, el 24% gaudeix d’uns minuts al dia abans de quedar-se adormida i el 5% disposa de menys d’una hora a la setmana.

La responsabilitat en la cura dels fills no està equilibrada

A vegades, les famílies que manifesten que després de l’arribada dels fills, augmenten els conflictes familiars i la qualitat de la relació de parella empitjora. Entre aquells que tenen parella, el 68% de les mares valencianes afirma que la responsabilitat en la cura els fills no està equilibrada. Només el 27% creu que la cura dels seus fills està equilibrat amb la seua parella i que l’organització de les tasques es realitza al 50% o en funció de la càrrega laboral de cadascun.

Entre les enquestades que consideren que la seua parella s’involucra menys, el 29% de les mares valencianes pensa que, encara que els dos dediquen temps, senten que la càrrega recau sobre elles i el 34% creu que la major part del pes el porte ella.