El 18 d’abril amb motiu de la celebració del International Council of Monuments and sites (Dia Internacional dels Monuments i Llocs) l’Ajuntament de València, a través de la Regidoría de Patrimoni i Recursos Culturals, ha organitzat una programació especial amb activitats, visites guiades i jornades de portes obertes a museus i monuments municipals de la ciutat de València.

Els museus municipals en els quals l’entrada serà gratuïta són: la Casa-Museu Benlliure, la Casa-Museu Blasco Ibáñez, la Casa-Museu Concha Piquer, el Centre Arqueològic La Almoina, la Cripta de Sant Vicent, el Museu de Ciències Naturals, el Museu d’Història de València, el Museu de la Ciutat, el Museu Històric Municipal i el Palau de Cervelló.

I els monuments municipals en què tindran l’entrada gratuïta són: el Almudín, les
Drassanes, la Galeria del Tossal, la Llotja, les Restes del Palau Real als Jardins de Vivers, les Torres de Quart i les Torres de Serrans.

A més l’Ajuntament i la Regidoría de Patrimoni i Recursos Culturals ha programat una sèrie d’activitats al llarg de la setmana:

Dimarts 16 d’abril

En el Museu de Ciències Naturals a les 18.00 h presentació del llibre: “Animals inanimats. Rutes escultòriques per la Ciutat de València”, de Margarita Belinchón, Patricia Ruiz i Elena García Marín i a les 19.00 h visita guiada: “Rutes escultòriques per la ciutat de València”. Després de la presentació del llibre, donarà començament una ruta per a descobrir sorprenents animals amagats en dos dels jardins més emblemàtics de la nostra ciutat: els Jardins del Real i els Jardins de Monforte.

Dimecres 17 d’abril

En l´Almoina, ruta “A l’entorn de l’Almoina”. A càrrec de Vicent Escrivá, director del Centre Arqueològic de l’Almoina. Visita als monuments situats al voltant de la Plaça de la Almoina i que tenen relació amb les excavacions arqueològiques i les troballes que es van produir. Horari: dues passades, de 12 a 14 h. i de 17 a 19 h. Places limitades amb reserva prèvia 962084173.

En el refugi antiaeri, ruta “Testimoniatges de la guerra civil”. A càrrec de Pepa Pascual. Itinerari: eixida des del refugi antiaeri de l’Ajuntament, recorregut pels monòlits que marquen llocs de la memòria; finalitza en el refugi del carrer Serrans. Horari: de 10-12 h., aproximadament. Places limitades amb reserva prèvia en el 963701105

Dijous 18 d’abril

En la Llotja. Gratuïtat en el lloguer d’àudio-guies per a les cinquanta primeres persones que les sol·liciten en les franges horàries d’11 a 12 h., de 13 a 14 h., i de 17 a 18 h.
Visites guiades a la muralla islàmica, organitzades pel Museu d’Història de València i Museu Històric.el Horari, dues passades, a les 10 i a les 12 h. (No aconsellades per a persones amb mobilitat reduïda, per les característiques i dificultats físiques del recorregut), la ruta té les places limitades sota reserva prèvia al telèfon 963701105

Visites al Portal de Serrans i Portal de Quart a càrrec de Javier López Cavero a les 11h en Portal de Serrans i a les 12 h Portal de Quart amb Places limitades, sota reserva prèvia al 963701105

Ruta “A l’entorn de l’Almoina”. A càrrec de Vicent Escrivá, director del Centre Arqueològic de l’Almoina. Visita als monuments situats al voltant de la Plaça de l’Almoina i que tenen relació amb les excavacions arqueològiques i amb les troballes que es van produir. Una passada única, de 12 a 14 h. Places limitades sota reserva prèvia al 962084173

20 d’abril, dissabte

En el Museu de Ciències Naturals, de 12 a 14 hores, taller de dibuix i pintura sobre la interpretació de la naturalesa, a càrrec de Juan Mariano Balibrea, autor de l’exposició temporal “No podran detenir la primavera”, actualment en exhibició en el museu. Es tracta de posar en relleu els monuments arboris d’importància que la naturalesa ens ofereix, com les oliveres mil·lenàries característiques d’algunes comarques valencianes que estan actualment en perill.

A més de poder gaudir dels monuments més emblemàtics de la ciutat, és un bon dia per a promoure el patrimoni cultural, a més d’una oportunitat per a generar consciència sobre la seua diversitat, importància i vulnerabilitat.

El Jardí del Túria albergarà classes d’esport gratuïtes durant tres jornades