Destapan un
Agentes de la Guardia Civil momentos antes de entrar en . / FOTO: Guardia Civil.

La Guàrdia Civil, en el marc de l’operació “TORSELF”, ha desarticulat a Torrevieja una organització delictiva. Pel que sembla havien estafat a prop de 250 persones uns 10 milions d’euros. No obstant això, la quantitat exacta encara està pendent de càlcul.

Fins al moment, s’han detingut a 8 persones i s’han investigat a altres 7 com a presumptes autoras. Se’ls atribueixen delictes de pertinença a organització criminal, blanqueig de capitals, estafa, falsedat documental i delicte contra la hisenda pública.

S’han realitzat 7 registres en diverses localitats d’Alacant (Torreieja, Callosa de Segura i Redovà) i de Múrcia (Múrcia capital i Sucina). En ells s’han intervingut prop de 200.000 euros (50.000 d’ells amagats en un carret de bebè), 34.600 francs suïssos i 4 cotxes d’alta gamma, entre altres. També, s’ha procedit al bloqueig de 43 comptes bancaris que sumaven una quantia total de 234.023 euros.

L’INICI DE L’OPERACIÓ TORSELF

L’operació es va iniciar al febrer de 2019 després de la denúncia interposada per una entitat bancària de Madrid. Aquesta s’havia vist perjudicada per aquesta organització delictiva que havia utilitzat el seu nom per a captar inversors. Així mateix, es va detectar que un compte sospitós havia transferit fons per valor d’un 1,5 milions d’euros. El fet va fer pressuposar que es tractava d’un cas clar de blanqueig de capitals.

Un gos de la Guàrdia Civil en el registre d’una dels habitatges dels estafadors.

UNA ESTAFA PIRAMIDAL A GRAN ESCALA

Després d’una investigació que ha durat més d’un any, la Guàrdia Civil ha pogut constatar l’existència de una xarxa integrada per més de 20 membres. El seu dirigent tenia la funció principal d’invertir en borsa amb els diners aportats per terceres persones a les seues “empreses”. La resta de membres estaven encarregats de captar nous inversors a canvi d’un benefici d’un 3%-5% del capital invertit.

Feien gala que eren una mercantil tan solvent i reeixida que convidaven als clients a visitar les seues “luxoses” oficines en una urbanització de Torrevieja. Unes oficines poc convencionals, si es té en compte que només obrien “al seu públic”.

L’ham per a aconseguir inversors eren les altes rendibilitats que prometia l’organització, entre el 15 al 30% al mes. Després, perquè cregueren que eren una empresa seriosa i segura, complien amb els primers pagaments dels interessos. Avançat el temps i quan aconseguien “enganxar” quantitats importants, deixaven de pagar-los.

Per a evitar denúncies, els estafadors renegociaven el deute fins al punt d’oferir devolucions de tan sols el 10% del capital invertit. Els inversors acceptaven a la desesperada tement que si es negaven perdrien el 100% dels seus diners.

AFECTATS ENDEUTATS I CONVERTITS EN ESTAFADORS

El capitost del grup gaudia de tal poder de persuasió que fins i tot va aconseguir que inversors estafats demanaren préstecs per a invertir més diners. Se’ls assegurava que invertint més la recuperació del capital inicial seria més ràpida. No obstant això, alguns d’ells han acabat totalment endeutats. És el cas de una senyora que va efectuar fins a 15 contractes, entre renovacions i noves inversions, per un milió d’euros.

Uns altres dels membres van ser en el seu moment inversors van decidir dedicar-se a captar noves víctimes davant la impossibilitat de retirar els seus diners. Així s’asseguraven rebre comissions i recuperar una part de l’invertit.

CONSELLS I RECOMANACIONS

La Guàrdia Civil adverteix del risc que suposa aquest tipus d’entramats definits com a “quiosquets financers”. En operar al marge de la legalitat no estan adherits al Fons de Garantia d’Inversions o Depòsits. Aquest Fons és l’única cosa que protegeix als inversors en cas d’insolvència de l’entitat no autoritzada. Per això, es recomana que abans d’invertir es consulte en webs oficials. Una d’elles és la web de la CNMV en la qual es pot descarregar un decàleg per a evitar aquest tipus d’estafes.