La Fiscalía avala decretar el toque de queda y limitar las reuniones sociales

L’organització valenciana de Jutgesses i Jutges per a la Democràcia (JpD) ha emès un comunicat en el que anomena a l’obertura d’una investigació de la Conselleria de Justícia, dirigida per Gabriela Bravo, per a esbrinar si ha existit “alguna negligència” en la fallada del desfibril·lador de la Ciutat de la Justícia de València que va impedir salvar la vida d’un home la setmana passada.

Va ser el dijous 17 d’octubre quan un home de 54 anys que es trobava en una sala de visites mentre se celebrara un judici en el qual estava processat per un assumpte de drogues va patir una parada cardiorrespiratòria. Quan va anar a utilitzar-se el desfibril·lador en la seua ajuda aquest no va poder ser utilitzat en marcar un nivell insuficient de bateria impedint així salvar la vida de la víctima.

L’organització al·ludeix a l’acord de “mesures efectives que eviten els riscos en matèria de seguretat i salut que generen aquestes situacions”. “No podem oblidar que per la Ciutat de la Justícia passen diàriament milers de persones, a més del nombre important de treballadors de diferents sectors professionals que exerceixen la seua activitat laboral en aquest recinte. La Generalitat és la titular de l’edifici i ha de complir el Decret 159/2017, aprovat pel propi Govern valencià, que regula la instal·lació i ús dels desfibril·ladors, així com el seu manteniment”, assenyala.

“Les últimes informacions difoses revelen que el referit desfibril·lador no funcionava per falta de bateria i que el material mèdic per al seu ús estava caducat. A més, al maig de 2018 aquesta anòmala situació ja hauria sigut posada en coneixement del gerent de la Ciutat de la Justícia, el qual l’hauria transmesa a la Conselleria de Justícia, sense que pel que sembla s’hagen pres les mesures oportunes”, expliquen des de JpD.

“Ha de recordar-se que la Conselleria de Justícia no ha convocat des de gener al comitè de coordinació de prevenció de riscos laborals, a pesar que el mateix havia de reunir-se amb caràcter trimestral. La falta de funcionament d’aquesta mesa tècnica mostra certa desídia de l’actuació institucional en la matèria”, sentencien.