La desescalada valenciana toma forma para arrancar el 2 de marzo: qué se podrá hacer y qué seguirá prohibido
Control de la Policía Local de Valencia durante el cierre perimetral de la ciudad. / POLICÍA LOCAL VALENCIA

Cada dia que passa, el Consell va perfilant tots els detalls de la desescalada que arrancarà dimarts que ve 2 de març. Hui dia, l’autonomia presenta una incidència acumulada de 202,77 casos per cada 100.000 habitants. La xifra ha suposat baixar al nivell d’emergència 3, un punt en el qual no s’estava des del 16 de desembre. A més, ja s’està per davall de la mitjana nacional situada en 235,84 casos.

A pesar que l’evolució és positiva, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha insistit que la desescalada serà gradual i «extremadament prudent». No obstant això, també ha declarat que sí que s’està «en condicions» de flexibilitzar les restriccions.

Encara que serà aquest dijous quan tinga lloc la Mesa Interdepartamental en la qual es traçarà el full de ruta de la desescalada, en els últims dies ja s’han avançat algunes de les mesures que entraran en vigor quan finalitze l’últim decret del Consell aprovat fins a les 23.59 hores del dilluns 1 de març.

OBERTURA DE L’HOSTALERIA

Tal com es va anunciar ahirles terrasses podran reobrir les seues portes dimarts que ve. No obstant això, els locals interiors romandran tancats. Respecte a la capacitat de les taules, el nombre màxim de comensals s’ha fixat en sis persones.

Una qüestió que mancada per resoldre és l’horari de tancament encara que tot apunta al fet que serà a les 20 hores. A pesar que els hostalers havien sol·licitat tancar amb el toc de queda, Sanitat vol fer-ho coincidir amb el tancament comercial que s’està considerant retardar a les 20 hores. Una vegada es tanquen les terrasses, l’hostaleria sí que tindrà permès continuar amb els serveis de recollida o enviament a domicili.

En referent a l’interior dels locals, serà el dimarts 9 de març quan tinga lloc una nova reunió del Consell amb els sectors de l’oci i l’hostaleria. En ella s’analitzarà la primera setmana de la desescalada i s’estudiarà la reobertura total. Segons la situació epidemiològica, podrien obrir els locals amb aforaments d’un 30% o un 50%.

LIMITACIÓ DE LA MOBILITAT 

Una altra qüestió clau de la desescalada és la mobilitat dels valencians. Ahir Ximo Puig ja va avançar que la Generalitat estudia alçar els tancaments perimetrals de les localitats amb més de 50.000 habitants que hi ha els caps de setmana. En aquest cas, aquest divendres 26 arrancaria l’últim tancament perimetral de localitats com València, Alacant o Castelló, entre altres.

No obstant això, falta per marcar quan s’eliminarà el tancament perimetral de l’autonomia. Encara que es desconeix aquest aspecte, les declaracions de Puig sobre la limitació de la mobilitat per Setmana Santa podrien ser un avís que aquesta obertura no es produirà fins a la finalització de les vacances.

A més, l’autonomia està a tan sols unes setmanes de viure un pont de tres dies amb motiu de San José. Per això, el Consell podria optar per mantenir el tancament total per a evitar desplaçaments. Una altra fórmula usada en els últims mesos de pandèmia per autonomies com Madrid ha sigut instaurar un model mixt. Això suposaria un aixecament de les fronteres autonòmiques encara que amb un tancament en dies concrets que coincidirien amb ponts o vacances.

REUNIONS SOCIALS

Hui dia les reunions socials en territori valencià estan prohibides, excepte excepcions. Únicament es permeten en vies públiques i sempre que no siguen més de dues persones excepte convivents. Ara bé, amb l’obertura de les terrasses i la possibilitat de comptar amb taules de sis comensals això s’espera que canvie.

Encara que no serà fins demà quan s’anuncie la norma definitiva, tot apunta al fet que les reunions en espais públics tornaran a ser una realitat. Aquestes no podrien ser de més de sis, seguint-se els pactes per a l’hostaleria, i faltaria regular les reunions en espais privats.

TOC DE QUEDA I TANCAMENT COMERCIAL

La Generalitat Valenciana segueix sense pronunciar-se sobre aquest tema. Les administracions autonòmiques tenen permès fixar el toc de queda a les 22, 23 o 24 hores. Si finalment l’hostaleria es tancarà a les 20 hores, tot apuntaria al fet que el toc de queda continuaria sense modificació i es mantindria a les 22 hores.

Quant als comerços no essencials, el Consell pretén ampliar el seu horari. Aquest passaria de tancar a les 18 a tancar a les 20 hores. D’aquesta manera, el tancament comercial i l’hostaler coincidirien durant la primera setmana de desescalada.

ACTIVITATS ESPORTIVES

Les activitats esportives a l’aire lliure tornaran a estar permeses. Així, els entrenaments que es juguen en camps oberts podran reprendre la seua activitat la setmana vinent. Per contra, tots els espais esportius interiors es mantindran tancats 15 dies més. Així, els gimnasos, piscines climatitzades i pavellons esportius mantindran les seues activitats suspeses.