Justicia rechaza el recurso de los hosteleros e impide su reapertura antes del 1 de marzo
Las terrazas de la Plaza de la Reina de Valencia antes de la pandemia. / William Carletti (Unsplash)

Espanya ha iniciat el compte arrere per a acomiadar l’estat d’alarma, un punt en el qual mesures restrictives com el toc de queda o els tancaments perimetrals hauran d’eliminar-se. No obstant això, les restriccions no canviaran de colp en la Comunitat Valenciana.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat durant les seues últimes intervencions que hi haurà una desescalada fins al 9 de maigAquest dijous ja es farà un nou pas amb la reunió de la interdepartamental. En ella s’analitzarà la situació epidemiològica per a traçar el full de ruta a seguir a partir del dilluns 26 d’abril.

“Som conscients que no som una illa, que la situació a Europa és molt complicada i que en moltes comunitats espanyoles també”, assenyalava Puig. “Estem sis vegades per davall de la incidència mitjana i tot això ens fa ser extraordinàriament prudents”.

La Comunitat Valenciana presenta actualment una incidència acumulada de 39,27 casos per cada 100.000 habitants. La xifra es manté molt allunyada de la mitjana nacional amb una IA de 230,54. Per això, l’objectiu del Consell és que hi haja un canvi progressiu en les pròximes setmanes. A més, es preveu fer un salt i “rebaixar d’alguna manera” el tancament perimetral.

No obstant això, Puig ja ha reiterat en diverses ocasions que el 9 de maig no serà la fi definitiva de les restriccions. “No és una situació exactament nova i no estem en un buit després del 9 de maig”. El líder de l’Executiu valencià ha recordat que abans de l’estat d’alarma l’autonomia ja comptava amb restriccions pròpies. Aquestes van ser avalades pel TSJCV i podrien repetir-se si fóra necessari.

L’OCI I L’HOSTALERIA S’ASSEUEN A NEGOCIAR

Al marge de la mobilitat, el sector de l’oci i l’hostaleria cerquen continuar avançant en la desescalada. Per a això, la Conselleria de Sanitat ha convocat hui als seus representants amb la finalitat d’arribar a un acord per a la setmana vinent.

En la reunió se cerca propiciar un canvi que implique ampliació d’aforaments i horaris. D’una banda, se sol·licita obrir l’interior dels locals al 60% en lloc del 30% actual. D’altra banda, el sector advoca per allargar l’horari d’obertura i prolongar-lo fins al toc de queda (22.00).

També reclamen una major permissivitat en els serveis tipus bufet o self service. A més, demanen augmentar el nombre de comensals per taula, una mesura que actualment està fixada en sis persones.