GRAFCVA9522. VALENCIA, 10/11/2019.-La presidenta del PPCV, Isabel Bonig, valora los resultados tras la jornada electoral del 10N.EFE/ Ana Escobar

La lectura de les eleccions generals del 10N en clau autonòmica ens deixa una victòria del bloc de la dreta enfront del de l’esquerra. Les forces progressistes sumen 15 escons, un menys que en les eleccions d’abril, després de perdre Unides Podemos un diputat. Per la seua part el bloc de dretes suma 17 escons, gràcies a la pujada d’un diputat per part del Partit Popular que aconsegueix 8.

Igual que ha succeït a nivell nacional Vox ha passat a convertir-se en la tercera força política amb 7 escó, aconsegueix 4 més que a l’abril. Amb aquestes dades el partit de Santiago Abascal passa de ser la cinquena a la tercera força de la Comunitat Valenciana, i se situa a més com el segon partit del bloc conservador, després del daltabaix de Ciutadans.

Ciutadans també és el màxim perdedor dels comicis en clau autonòmica en quedar-se només amb 2 escons i perdre 4, els mateixos que ha crescut Vox en aquests set mesos. En aquesta repetició electoral el partit d’Albert Rivera perd la condició de tercera força a la qual va ascendir fa sis mesos i cau a la cinquena posició.

Tal com va ocórrer a l’abril el PSOE ha tornat a ser la força hegemònica en la Comunitat i reedita les seues 10 escons; el PP es consolida com a segona força i aconsegueix 8 escons després de guanyar un. Per la seua part Més Compromís revalida l’únic escó aconseguit en els anteriors comicis.

Dades per partits

Els socialistes de Ximo Puig, que fa sis mesos es van posicionar com a primera força en la Comunitat després de tres dècades, han revalidat la victòria amb unes llistes que han tornat a encapçalar els ministres José Luis Ábalos a València i Pedro Duque a Alacant, i reediten el nombre d’escons (10) i el percentatge de suports, el 27’6%.

El Partit Popular consolida en aquests comicis la segona posició a la qual va passar fa sis mesos, quan va perdre l’hegemonia electoral que tenia des de 1993, i a més millora els seus resultats, perquè guanya un escó (per la província d’Alacant) i creix quatre punts respecte a abril, fins al 23%.

Vox, en les seues segones eleccions generals, millora els seus resultats en passar de tres escons a set (gana un a València i dues a Alacant, i aconsegueix un de Castelló, on no tenia representació) i créixer sis punts en percentatge de suport, fins al 18’4%.

Ciutadans perd quatre escons (dos per València, un per Alacant i l’únic que tenia a Castelló) i passar de sis a dos diputats, i caure deu punts en percentatge de suport, del 17’98% al 7’72%.

Unides Podem experimenta una lleugera reculada en passar dels cinc diputats que va aconseguir fa sis mesos a quatre (després de perdre un per Alacant) i baixar un punt de suports, fins al 13’36%, però es manté com la quarta força de la Comunitat Valenciana i la segona del bloc progressista.

Compromís, que en les eleccions d’abril va concórrer en solitari i va obtenir un únic escó, el de Joan Baldoví, ara en aliança amb el partit d’Íñigo Errejón reedita aqueix únic escó després d’obtenir un percentatge de suport bastant similar a fa sis mesos, el 6’88%.

Amb aquests resultats, el partit de Mónica Oltra torna a quedar en la sisena posició en la qual es va situar el 28 d’abril, i dins del bloc progressista es manté com a tercera força, per darrere dels seus socis en el Botànic, Unides Podem.