Tots els anys la Setmana Santa cau en una data diferent. En funció del calendari lunar, la festivitat cristina comença en un diumenge o un altre. No obstant això, la comunitat cristiana s’ha plantejat diverses vegades establir una data fixa per a la Setmana Santa, encara que encara no s’ha arribat a cap consens clar.

El debat està sobre la taula des de fa més de cinquanta anys. No obstant això, va tornar a aparèixer oficialment fa cinc anys. Aquesta possibilitat de fixar la Setmana Santa en el calendari la va plantejar el Papa Francisco en 2015. En aqueix any, el Diumenge de Resurrecció per a l’Església catòlica romana va ser el primer diumenge d’abril i per a l’Església oriental, el segon diumenge del mateix mes.

En aqueix moment, en l’III Retir Mundial de Sacerdots a Roma, el Papa va bromejar sobre la varietat de dates de Setmana Santa. La màxima autoritat catòlica va dir que era un escàndol que dos cristians pogueren mantenir una conversa així: “Quan va ressuscitar el teu Crist deels morts? El meu hui, el teu la setmana que ve“.

Les opcions que es remenen

Així, la data comuna podria ser el segon diumenge d’abril. En cas que es fixara aquest dia com el Diumenge de Resurrecció, afectaria l’inici de la Quaresma. Ara aquest període comença el dimecres de cendra, i determina una festa d’origen pagà com carnestoltes.

I no solament això, sinó que la celebració de la Pentecosta també canviaria, que se celebra cinquanta dies després de la Pasqua. D’aquesta forma alguns festius a Espanya relacionats amb la Pasqua i la Pentecosta canviarien de dia, encara que la resta del calendari litúrgic es mantindria.

A la Comunitat Valenciana

Si s’estableix la Setmana Santa el segon diumenge d’abril, les festes cristianes es distanciarien de les Falles. A més, a València capital l’inici de la Setmana de Passió influeix en la festivitat de Sant Vicent Ferrer. El patró de la comunitat sempre és el dilluns següent al de Pasqua. D’aquesta manera, també aquesta festivitat se celebraria un altre dia.

No obstant això, encara no s’ha decidit la fixació de les dates de Setmana Santa. Així que, de moment, el calendari festiu i litúrgic es queda com està.