Fin del estado de alarma: no se podrá limitar las reuniones
Diversos ciutadans gaudeixen de les terrasses durant la pandèmia. / EFE

L’arribada de l’estiu ha vingut acompanyada d’una nova ona de coronavirus. En les últimes setmanes hem vist com els contagis es multiplicaven i, de nou, les restriccions han arribat a les nostres vides. Però, quan acabarà la cinquena ona?

En els últims dies alguns experts han indicat que ja podríem haver entrat en fase d’estabilització. Alguns fins i tot van més enllà i indiquen que ja es podria haver superat el pic. És el cas del director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, qui la setmana passada va assegurar que “estem entrant en fase d’estabilització”.

I malgrat que l’evolució és molt dispar, les dades del Ministeri de Sanitat a nivell estatal ho corroboren. El màxim nombre de contagis a Espanya es va produir el passat 13 de juliol amb 27.872 casos. Des de llavors aqueixa xifra no s’ha superat. A més, l’Índex de Reproducció, és a dir, a quantes persones contagia cada infectat, ha caigut radicalment en els últims dies.

No obstant això, no tots els epidemiòlegs són tan optimistes. En declaracions arreplegades pel diari digital Córdoba Buenas Noticias, Daniel López Acuña estableix que “podríem aconseguir el pic a finalitats de juliol o principis d’agost“. Això es traduiria en un descens generalitzat dels casos durant el mes vinent.

Aquesta predicció la confirma el també epidemiòleg Pedro Acuña en una entrevista publicada per 65Ymás. Aquest parla de finals d’agost com la fi d’aquesta cinquena ona. “Per l’aspecte que té l’evolució de la corba, probablement, s’està aconseguint un pic màxim de contagis i és probable que dure un mes més”.