Arriba el mes de maig, i amb ell, una tradició popular omplirà des de hui els carrers de la diòcesi de València.

Quasi 50 creus elaborades amb flors naturals i fresques, adornades amb flors seques, plantes, pedres, jocs d’aigua, llum o qualsevol altre efecte que ajuda la seua noblesa en el seu conjunt; es començaran a instal·lar des de hui.

Les creus fetes en paper de seda, plàstics o materials que imiten o substituïsquen a la flor, no estan acceptades; i les que es presenten han d’estar llestes abans de les 8.30 del dia 3 de maig, és a dir, de demà.

La confecció de les creus és duta a terme per diferents associacions culturals, comissions festives, parròquies, col·legis i diverses entitats en una iniciativa organitzada i convocada per Lo Rat Penat ,en col·laboració amb l’Ajuntament de València.

La celebració té el seu origen en l’Edat mitjana quan es va començar a commemorar la troballa de la creu de Jesucrist per Santa Elena, mare de l’emperador Constantí.

La data de la col·locació de les tradicionals «creus de maig» no es correspon, no obstant això al dia en què l‘actual calendari litúrgic celebra la festa de la Santa Creu, el 14 de setembre, sinó que manté l’antiga dedicació del 3 de maig, quan se celebrava la festa de la Invenció de la Creu.