Convocan elecciones anticipadas en Madrid
Isabel Díaz Ayuso, candidata del PP en la Comunidad de Madrid / EFE

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayusoha dimitit i convocat eleccions anticipades. La decisió s’ha anunciat després del registre de una moció de censura de Ciudadanos i PSOE en Murcia, autonomia liderada per el Partit Popular.

En totes dues comunitats existeix el mateix pacte de Govern: una coalició del PP i Ciutadans donats suport per Vox. La maniobra d’Ayuso s’anticipa així a una altra possible moció en Madrid. En cas que aquesta succeïra no hi hauria opció de comicis pel que de prosperar, la popular hauria d’abandonar el seu despatx en Sol per a cedir la Comunitat de Madrid.

Poc després de saltar la notícia s’ha conegut que el PSOE i Más Madrid havien registrat dues mocions de censura. En elles es proposa a Ángel Gabilondo i Mónica García com a candidats a presidir l’autonomia. Davant aquesta maniobra, l’Assemblea de Madrid haurà d’esclarir si la moció s’ha presentat abans de decretar-se la dissolució de la Cambra. En el cas que s’avance que és anterior, les eleccions d’Ayuso quedarien invalidades.

Amb l’anunci de Díaz Ayuso es trenca el pacte de PP i Ciudadanos. Des de Vox ja havien demanat a Isabel Díaz Ayuso la convocatòria d’eleccions “immediates”. L’objectiu era evitar l’entrada de l’esquerra en Madrid. A més, a nivell nacional també s’ha demanat avançar eleccions a Andalusia i Castella i Lleó. Amb això se cerca “frenar” l'”assalt” de l’esquerra després de la moció a Múrcia.

Les noves eleccions de la Comunitat de Madrid tindran lloc el pròxim 4 de maig. La jornada caurà en dimarts en lloc de diumenge com ha succeït històricament a Espanya.