La Conselleria de Sanitat prohibe el uso de un modelo de mascarilla
Una mujer con mascarillas pasea junto a su perro en brazos. / Foto: EFE.

Protegir la salut pública i frenar l’avanç del coronavirus és l’objectiu de l’última resolució de la Generalitat Valenciana. Aquest cap de setmana el Consell ha canviat la regulació de la nova normalitat on es contempla l’ús obligatori de màscara.

Tal com s’ha assenyalat, aquesta mesura implica l’ús continuat de la màscara en vies i espais públics. Això suposa un enduriment de la seua utilització ja que abans s’havia d’usar si no podia garantir-se la distància de seguretat de 1,5 metres.

Malgrat l’obligatorietat, la Conselleria de Sanitat ha establit quins models poden utilitzar-se. Des de Sanitat aconsellen l’ús de les higièniques i quirúrgiques. A més, totes elles han de cobrir des de la part de l’envà nasal fins a la barbeta inclosa. La finalitat és evitar la propagació dels rebrots i una nova saturació del sistema sanitari.

Model de màscara amb vàlvula exhalatoria.

LA MÀSCARA “INSOLIDÀRIA”

No obstant això, hi ha un model que no es permet i és que no totes les màscares protegeixen a la societat. Segons la resolució del DOGVqueda prohibida la utilització de màscares amb vàlvula exhalatoria. Galícia ja va prohibir la utilització d’aquestes màscares entre la població en general ja que els experts asseguren que contribueixen a la propagació del coronavirus. No obstant això, la Generalitat si que permetrà la seua utilització en àmbits professionals en els quals es recomane.

Aquestes màscares també són conegudes com les “insolidàries” doncs que protegeixen al que la porta però no als altres. Aquestes màscares permeten que part de les partícules despreses en parlar, tossir o esternudar isquen d’ella. Per tant, l’objectiu de protegir a la ciutadania queda desmarcat i posa en risc la salut de les persones.